ACNEWS

Az ukránok 3D nyomtatóval küzdenek a lőszerhiány ellen

Illusztráció. Fotó: pexels-unsplash-
Illusztráció. Fotó: pexels-unsplash-
Ukrajna ellentámadása akadozik, naponta túl sokat lőnek. A gyártási költségek és az idő megtakarítása érdekében már 3D nyomtatókban gyártják a gránátokat.
Hirdetés
Ad image

Az ukrajnai háborúban ugyanis óriási a lőszerfogyasztás. Csak az ukrán oldalon naponta 3000 lövedéket lőnek ki – elemzők becslése szerint. Az USA és Európa fegyverekkel és lőszerrel támogatja Ukrajnát, de az igényeket alig lehet kielégíteni. Nyers robbanóanyagból nincs hiány Ukrajnában, de a lőszerek beszerzése a fegyvergyárakból sok pénzbe és időbe kerül.

Ezért Ukrajna most a 3D nyomtatás felé fordul. Az Economist című brit hetilap beszámolója szerint az egyik gyártó az elmúlt négy hónapban 30 ezer gránátot nyomtatott ki. Egy másik hetente 1000 műanyag lövedéket nyomtat. Most pedig még növelni is akarják a termelést.

A 3D-nyomtatót a lőszerek hüvelyének nyomtatására használják. Ezeket az ukrajnai frontra küldik, és C4-es robbanóanyaggal töltik meg. Egy ilyen gránátnak is nagy ereje van.

A nyomtatott bombák másik előnye: az előállítási költségük nagyon alacsony. A 3D nyomtató, átszámítva alig több mint félmillió forintba kerül. Egy 27 centiméter magas nyomtatott gránáthüvely előállítási költsége kevesebb mint 1600 forintnyi – olvasható a jelentésben.

2022 novembere óta állítólag 65 ezer hüvelyt csempésztek Ukrajnába európai országokból, például Lengyelországból vagy Lettországból. Az ukrán vámhatóságok sok esetben gyertyatartónak vagy gyerekjátéknak nyilvánítják a szállított bombahüvelyeket – írja a blick.ch

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés