ACNEWS

Bajba került a Hitler-bogár és a Mussolini-lepke

Fotó: Wikipedia / Michael Munich
Fotó: Wikipedia / Michael Munich
Utcákat neveznek át, emlékműveket távolítanak el. Most új nevet kellene adni a Hitler-bogaraknak és a Mussolini-pillangóknak is?
Hirdetés
Ad image

Mindössze öt milliméter hosszú, és általában barlangokban rejtőzködik. Bár még sok szakértő soha sem látta még a bogarat, mégis nagy feltűnést kelt. Ennek oka a tudományos neve: Anophthalmus hitleri. A barna, szem nélküli bogarat Adolf Hitlerről nevezték el – és a neve miatt nagyon népszerű egyes gyűjtők körében.

De vajon elfogadható-e ez olyan időkben, amikor utcákat neveznek át, emlékműveket bontanak le, és általában a nyelvhasználatot kritizálják? Az állatnevek a tudományos közösségben is vita tárgyát képezik.

A Hitler-bogár és a Benito Mussolini olasz diktátorról elnevezett lepke példája világosan mutatja, hogy a személyekről való elnevezések problémásak lehetnek. Mi van akkor, ha egy politikus szélsőséges körökbe sodródik? Egyes tudósok szerint a fajnevek diszkriminatívak vagy rasszisták is lehetnek- írja a blick.ch.

A Nemzetközi Zoológiai Bizottság azonban etikai okokból elutasítja az állatok átnevezését. Természetesen megértjük, hogy egyes nevek kellemetlenséget vagy megbotránkozást okozhatnak. De nem a mi dolgunk megítélni, hogy a nevek sértőek vagy etikailag elfogadhatatlanok-e, mert ez nagyon szubjektív és személyes kérdés. Így nehéz lenne olyan döntést hozni, amellyel mindenki elégedett lenne” – mondta Daniel Whitmore taxonómus a stuttgarti Állami Természettudományi Múzeumból, aki a bizottság tagja.

Ha a tudományos neveket meg akarják változtatni, akkor kérelmet lehet benyújtani a Bizottsághoz, amely aztán egy hosszadalmas, a tudományos közösséget is bevonó döntéshozatali folyamat során dönt – magyarázta a szakértő: „Eddig azonban még senki sem kérte, hogy etikai okokból változtassanak meg egy nevet”. Még az Anophthalmus hitleri esetében sem.

„Egy olyan esetben, mint a hitlerbogár, az átnevezés egyáltalán nem változtatna sokat” – mondta Ohl. A név ugyanis nem tűnne el teljesen. Az állatoknak gyakran több tudományos nevük is van, ezért egyfajta katalógusban mindegyiket a jelenleg érvényes név alatt sorolják fel. Aki a neve miatt akarja gyűjteni a Hitler-bogarat, az továbbra is megteheti”- mondta Ohl, a berlini zoológus.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés