ACNEWS

2024. July 08.   |   Ellák napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Svájci halálkapszula: júliustól bárkit fogadnak

Fotó: www.exitinternational.net
Fotó: www.exitinternational.net
Júliusban eljön az idő: Az Exit svájci haldoklást segítő szervezet halálkapszuláját először fogják használni. Az új módszert sokan vitatják.
Hirdetés
Ad image

Aki önként akar véget vetni az életének, az Svájcban megteheti. De erről nem beszélnek széles körben. Az asszisztált öngyilkosság tabu – és végső soron nagy üzlet is. Az olyan szervezetek, mint az Exit és a Dignitas uralják a piacot. Ők teljesítik az önrendelkező halálra vonatkozó kívánságok többségét. Ez gyakran olyan emberek esetében fordul elő, akik azért utaznak Svájcba, hogy önrendelkezéssel halhassanak meg. Az ország jogszabályai ezt lehetővé teszik.

Most egy új szereplő jelent meg: az Exit Switzerland nevű cég. Egy új módszert alkalmaz, az úgynevezett Sarco nevű öngyilkossági kapszulát, amelyet futurisztikus megjelenése miatt már az „eutanázia Teslájának” is neveztek. Az kapszulát júliusban fogják először használni. A svájci Exit már készen áll, és a projekt elindítása is küszöbön áll. Az első személy, aki az öngyilkossági kapszulával akar meghalni, már Svájcba utazott. Az Exit Switzerland honlapon a kapszula képe alatt a „Coming soon” felirat díszeleg – írja a blick.ch.

Így működik az öngyilkos kapszula: A páciens belefekszik és megnyom egy gombot. Ezután nitrogén áramlik a légmentesen záródó kapszulába. Az eredmény: néhány másodpercen belül oxigénhiány lép fel az egész testben. Ez eszméletvesztéshez és végül halálhoz vezet. 30 másodpercen belül. Az érintett személy ezt nem veszi észre. Kellemes érzést tapasztal, majd meghal.

A nitrogénes módszert azonban az utóbbi időben heves kritikák érték. Az USA-ban egy halálra ítélt rabot végeztek ki ilyen módon. Maszkot viselt, és belélegezte a nitrogént. A kivégzésen részt vevő szemtanúk arról számoltak be, hogy az elítélt szenvedett. Vonaglott és levegő után kapkodott. Percekig. Csak ezután halt meg.

Manapság főleg a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők halnak meg segítséggel. Képesnek kell lenniük az ítélőképességre. Emellett szakembernek kell igazolnia, hogy a halálvágy az élethelyzetre tekintettel érthető. Csak ezután kapják meg a nátrium-pentobarbitál hatóanyagot, amelyet orvosnak kell felírnia. A betegek ezt vízben feloldva veszik be, vagy infúziót állítanak be, és a beteg maga nyitja ki az infúziós csapot.

Ha úgy érzi, hogy azonnali segítségre van szüksége Önnek, szerettének, barátjának, ismerősének, vagy munkatársának, a nap 24 órájában lehetősége van támogatást kérni. Öngyilkossági gondolatok esetén: http://www.ongyilkossagmegelozes.hu/ Este 7 és reggel 7 óra között ingyenesen és anonim módon hívható telefonszám: +36 80 505 390

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

18+

Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves?

Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!