ACNEWS

Texasban is megkínozzák haláluk előtt az elítélteket

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Ismét botrányba fulladt egy halálraítélt kivégzése. Az Egyesült államokban sorra kínozzák meg a rabokat a haláluk előtt.
Hirdetés
Ad image

Creech fél évszázadon át ült börtönben. Három államban elkövetett öt gyilkosságért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. A gyanú szerint többet is elkövetett. 1981-ben a börtönben megölte a 22 éves rabtársát, ezért halálra ítélték.

A kivégzés helyi idő szerint délelőtt 10 órakor kezdődött az Idahói Kuna maximálisan őrzött börtönében. A személyzet többször is megpróbált a testén hozzáférést teremteni a halálos injekcióhoz, de nem sikerült. Nem találtak megfelelő vénát a lábakon vagy a lábfejen. Egy alkalommal a szemtanúk szerint a személyzetnek el kellett hagynia a kivégzőtermet, hogy további orvosi felszerelést hozzanak.

Az igazságügyi adminisztráció hangsúlyozta, hogy a kivégzésben csak képzett személyzet vett részt.

Creech ügyvédei a sikertelen kivégzést bizonyítéknak tekintik arra, hogy a közigazgatás képtelen elkerülni a kegyetlenséget. A bíróság helyt adott az ügyvédek halasztási kérelmének, mivel Idaho állam megígérte, hogy a kivégzési parancs lejártáig nem tervez további kivégzési kísérleteket.

Nem világos, hogy mi lesz most a sorozatgyilkossal. A börtönhatóságok szerint a kivégzési parancs lejárt, és meglátják, milyen további intézkedéseket tesznek. Más orvosi eljárások is lehetővé tennék a kivégzést, de a hatóságok tisztában vannak azzal, hogy az alkotmány tiltja a kegyetlen kivégzéseket – írja a Bild.

Nem ez volt az egyetlen botrányos kivégzés a közelmúltban, de mind a kettő Alamabában esett meg.

  • Alabama államban az 1988-as bérgyilkosságért elítélt Kenneth Smith túlélt egy kivégzési kísérletet. 2022 novemberében az alabamai tisztviselők megszakították a halálos injekcióval történő kivégzését, miután órákig küzdöttek, hogy az intravénás tűt a testébe vezessék. Ezután egy új módszerrel, elgázosítással próbálták megölni. Az elítélt a nitrogén belégzése után még néhány percig eszméleténél volt. Próbálta visszatartani a lélegzetét, az életéért küzdött. Körülbelül két percig rázta a fejét és vonaglott. A légzése csak lassan hagyott alább, míg észrevehetetlenné nem vált.
  • Joe Nathan Jamest még 1996-ban ítélték halálra Birminghamban, miután lelőtte volt barátnőjét. A férfi kivégzését 2023 július 28-án 18 órára tűzték ki, de csak három órával később hajtották végre. Az eljárást követően az alabamai büntetés-végrehajtás tagadta, hogy bármi szokatlan történt volna, de később elismerték, nehézségekbe ütköztek a művelet során. James-nek ugyanis nem találták meg a vénáját, ráadásul az elítélt hevesen tiltakozott az injekció beadása ellen, így időközben el is kellett őt altatni. Jamest három órányi kegyetlen szenvedésnek tették ki, a procedúrát pedig minden idők leghosszabb amerikai kivégzésének nyilvánították.
Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés