ACNEWS

Gyógyszerhiány miatt agyonlövik a halálra ítélteket

A módszer egyesek szerint nemcsak iszonyatos fájdalommal jár, de súlyos traumát okozhat a végrehajtók számára.

Hirdetés
Ad image

A módszer egyesek szerint nemcsak iszonyatos fájdalommal jár, de súlyos traumát okozhat a végrehajtók számára.

Az amerikai Idaho államban is elfogadtak egy törvényjavaslatot, amelynek értelmében kivégzőosztagok lőhetik agyon a halálraítélt rabokat, ha nem elérhető a halálos injekció – írja a Bors az AP News cikke alapján.

Több állam azért nem tud hozzájutni a szükséges injekcióhoz, mert a gyógyszergyártók szerint a termékeik „az élet megmentésére, nem pedig a kioltására szolgálnak”. Egy elítéltnek kivégzését már többször elhalasztották gyógyszerhiány miatt, így vélhetően már meg is van az első áldozata az új módszernek.

A Halálbüntetési Információs Központ adatai alapján jelenleg csak Mississippi, Utah, Oklahoma és Dél-Karolina rendelkezik olyan törvényekkel, amelyek lehetővé teszik a kivégzőosztagok alkalmazását, ha más módszer nem áll rendelkezésre.

Egy 2019-es szakértői vélemény szerint a kivégzőosztag által lelőtt rabok halálát iszonyú szenvedés előzné meg. Az ügyvédek által nyilvánosságra hozott beadványban olvasható, hogy az elítéltek 10 másodpercig is eszméletüknél maradhatnak. Emiatt szörnyű fájdalomban lehet részük, mivel érezhetik, ahogy összetörnek a csontjak és károsodik a gerincvelőjük. Néhányuk azonban úgy érvelt, miszerint a kivégzőosztag általi halál gyorsabb és kevesebb fájdalommal jár, mint a méreginjekció, amely szerintük a fulladáshoz hasonló érzést okoz.

Dan Foreman republikánus szenátor véleménye szerint viszont a kivégzések súlyos traumát okoznának a végrehajtók, a szemtanúk és a takarítók számára egyaránt.

Az idahói büntetés-végrehajtási minisztérium becslései szerint körülbelül 750 000 dollárba (272 millió forintba) fog kerülni egy kivégzőosztag alkalmazására használt halálkamra építése vagy átalakítása.

 

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés