ACNEWS

Bedől a filmipar? Sztrájkolnak a forgatókönyvírók

Hirdetés
Ad image

Több ezer hollywoodi sorozat- és film kerül veszélybe.

Az amerikai forgatókönyvírók szakszervezete (WGA)  helyi idő szerint hétfő este bejelentette, hogy sztrájkba kezdenek, miután a filmstúdiókkal és a streaming platformokkal folytatott tárgyalások megállapodás nélkül értek véget.

Az Amerikai Írószövetség vezetőségi tagjai egyhangúlag megszavazták, hogy a tagság által rájuk ruházott felhatalmazás alapján sztrájkot hirdetnek.

A streaming-ajánlatok nagymértékű növekedése miatt a forgatókönyvírók több fizetést és nagyobb részesedést követelnek a profitból. Eddig ugyanis fix éves fizetést kaptak a platformoktól – annak ellenére, hogy az olyan sorozatok, mint a Bridgerton vagy a Stranger Things világsikerré fejlődnek, és több százmillióan nézik őket. Ráadásul a sorozatok gyakran évekig maradnak a platformokon. A szerzők ezért a díjazásukra vonatkozó jelenlegi szabályok felülvizsgálatát kérik.

A szakszervezet szerint az infláció ellenére a fizetések változatlanok maradtak, sőt csökkentek, ami egyre nehezebbé teszi az írók számára, hogy eltartsák magukat. Jelenleg többen dolgoznak a bérminimumért, mint valaha, miközben a produkciók egyre kevesebb embert vesznek fel rövidebb sorozatokhoz. A stúdiók viszont azzal érvelnek, hogy a gazdasági nyomás miatt kell csökkenteni a költségeket – számolt be róla a krone.at.

A forgatókönyvírók legutóbb 2007-ben sztrájkoltak, miután a stúdiókkal folytatott tárgyalások meghiúsultak. Száz napra tették le a tollat, ami mintegy kétmilliárd dollárba került a Los Angeles-i szórakoztatóiparnak.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés