ACNEWS

Berlin bevállalja: letartóztatnák Netanjahut

Netanjahu / Fotó: Shutterstock
Netanjahu / Fotó: Shutterstock
Ugyan még nem fogadták el hivatalosan Netanjahu ellen a nemzetközi elfogatóparancsot, Berlin már jelezte, hogy betartaná a hágai döntést.
Hirdetés
Ad image

Steffen Hebestreit kormányszóvivő szerdán kifejtette, hogy Németország támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróságot. „És ez továbbra is így van. Betartjuk a törvényt” – mondta Hebestreit, jelezte, hogy Netanjahu letartóztatása nem zárható ki, ha a legrosszabb bekövetkezik.

Ahogy arról az AcNews is beszámolt a minap, Karim Khan főügyész Netanjahu mellett Joav Gallant izraeli védelmi minisztert, Dzsihja al-Sinwar, a Hamász gázai övezeti vezetőjét, Iszmail Hanija politikai vezetőt és Mohammed Deif Hamász katonai vezetőt is le akarja tartóztatni. Emberiség elleni bűncselekményekkel és háborús bűnökkel vádolja őket.

A Nemzetközi Törvényszék három bírája most azt vizsgálja, hogy a bemutatott bizonyítékok megfelelnek-e a letartóztatási parancs kiadásához szükséges követelményeknek. A döntés meghozatalára nincs meghatározott határidő. Ebben a kényes ügyben a testületnek több időre is szüksége lehet a vizsgálathoz – írja a krone.at.

Az izraeli kormány szerint Khan kérésének semmilyen alapja nincs, mivel úgy véli, hogy nincs felhatalmazása arra, hogy a Gázai övezetben nyomozzon. Sem az USA, sem Izrael nem ismeri el a büntetőbíróságot. A palesztin területek azonban részes államai a szerződésnek. Khan tehát jogosult a nyomozásra. Netanjahu máris ellene fordult, az USA még szankciókat is fontolgat a főügyész és a munkatársai ellen.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés