ACNEWS

Mi köze van George Clooney nejének Netanjahu elfogatásához?

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Elfogatóparancsot kért Netanjahu és a Hamász vezetője, Jahja al-Sinwar ellen a Nemzetközi Törvényszék főügyésze.
Hirdetés
Ad image

A hatóság közleményében azt írta, hogy „alapos okkal feltételezhető, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Joav Gallant védelmi miniszter büntetőjogi felelősséggel tartozik háborús és emberiesség elleni bűncselekményekért”.

Ez az első alkalom a Nemzetközi Törvényszék történetében, hogy az Egyesült Államokkal szövetséges állam kormányfője ellen elfogatóparancsot adtak ki. Karim Khan kijelentette: „Senki sem áll a törvények felett”.

Khan nem csak Izraelt, de a Hamászt is vádolja. A következő bűncselekményeket sorolta fel a Hamásszal kapcsolatban: Gyilkosság, túszejtés, nemi erőszak és túszok elleni szexuális erőszak. Az „éheztetést mint hadviselési eszközt, a humanitárius segélyek megtagadását a szenvedő civil lakosságtól és a civil lakosság elleni célzott támadásokat” nevezte meg azokként a bűncselekményekként, amelyekkel Izraelt vádolja. A Hamász vezetőjét, Sinwart háborús és emberiesség elleni bűnökkel is vádolja – írja a krone.at.

„A Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze meg akarja tagadni Izrael jogát az önvédelemhez” – írta felháborodva Joáv Galant izraeli védelmi miniszter az X-en kedden – Karim Khan elfogatóparancsa után.

Galant szerint „aljas és undorító” az a párhuzam, amelyet a bíróság Izrael és a Hamász között teremtett. „Izrael október 7. óta egy gyilkos és vérszomjas ellenséggel harcol. Amely atrocitásokat követett el izraeli nők, gyerekek és férfiak ellen, és most saját népét élő pajzsként használja”- írta Galant.

Joe Biden amerikai elnök visszautasította az izraeli vezetést ért vádakat, amelyek szerint népirtást követnének el palesztinok ellen. „A Nemzetközi Bíróság Izrael elleni vádjával ellentétben ez nem népirtás” – mondta Biden hétfőn a Fehér Ház Rózsakertjében az amerikai zsidók egyesült államokbeli eredményeinek ünnepén. „Ezt elutasítjuk. Izrael mellett állunk.”

Mindeközben a híres libanoni-brit ügyvéd, Amal Clooney láthatóan jelentős szerepet játszott Benjámin Netanjahu (74) izraeli miniszterelnök és a Hamász vezetője elleni elfogatóparancsban. George Clooney amerikai színész felesége most arról nyilatkozott, miért dolgozott azon a bizottságon, amely a Nemzetközi Büntetőbíróságnak javasolta az elfogatóparancsokat.

A Clooney Foundation for Justice honlapján Amal Clooney elmondta, hogy ő és más nemzetközi jogi szakértők egyhangúlag egyetértettek abban, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság legfőbb ügyészének, Karim Khannak javasolják az elfogatóparancs kiadását. 

„A testület tagja voltam, mert hiszek a jogállamiságban és a civilek életének védelmében” – írta Clooney. „A polgári lakosság háborús védelméről szóló törvényt több mint 100 éve dolgozták ki. A világ minden országában érvényes, a konfliktus okaitól függetlenül.”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés