ACNEWS

Már Izrael és a Hamász is a palesztin vezérre vadászik

Jahja Szinvar - Fotó: képernyőkép/Youtube
Jahja Szinvar - Fotó: képernyőkép/Youtube
A Hamász a gázai vezető, Jahja Szinvar leváltását tervezi, miután sorozatos vereségeket szenvedtek Khan Younisban. De senki nem találja őt.
Hirdetés
Ad image

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter egy vasárnapi jelentésben azt mondta, nyilvánvalóvá vált, hogy a Hamász külföldi vezetése elvesztette bizalmát abban, hogy az október 7-i főszervező és más gázai terrorista tisztségviselők képesek elhárítani az Izraeli Védelmi Erők (IDF) előrenyomulását, miután zászlóaljait Khan Younisban kiiktatták.

„A Hamász nem bízik a parancsnokaiban, ez nagyon-nagyon érezhető. A Hamász gázai állomása nem válaszol, nincs kivel beszélni vezetőként a helyszínen ” – mondta Galant.

Jahja Szinvar, akiről úgy vélik, hogy ő volt a háborút elindító, Izrael elleni október 7-i terrortámadás kitervelője, hetek óta nem tartja a kapcsolatot a Hamásszal. Vagyis a palesztinok is keresik. Nem világos, hogy a terrorcsoport azért nem tudja elérni Szinvar-t, mert menekül, vagy a kommunikációs áramszünetek miatt.

Az IDF többször megfogadta, hogy levadássza a terroristavezért, aki a palesztin enklávé elleni szárazföldi támadás kezdete óta bujkál az izraeli hadsereg elöl. Bár azt állították, hogy novemberben elszigetelték őt egy földalatti bunkerben a Gázai övezet északi részén, Szinvar vélhetően a terrorcsoport alagútrendszerét használta a meneküléshez dél felé – írja a New York Post.

Az izraeli hadsereg a következő hónapban ugyan körülvette otthonát Khan Younisban, de üres kézzel távoztak, és az ezt követő heves harcok és a déli alagutakra irányuló rajtaütések után még mindig nem találtak nyomokat Szinvar hollétéről.

A múlt héten az IDF nyilvánosságra hozott egy felvételt, amelyen a Hamász-vezető a családjával az alagútrendszeren keresztül futott néhány nappal az október 7-i mészárlás után.

„A Sinvar utáni vadászat addig nem áll le, amíg el nem kapjuk, élve vagy halva” – mondta Daniel Hagari, az IDF szóvivője.

Bár egyes szakértők azt feltételezték, hogy Szinvar Rafahban rejtőzhet, amely jelenleg Gáza legnépesebb városa, Galant szerint nem lesz több hely, ahová menekülhet. Az IDF ugyanis várhatóan a civil áldozatok miatti nemzetközi felháborodás ellenére is előrenyomul a városba.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés