ACNEWS

Black Friday – minden, amit a napról tudni kell

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
2023. november 24. fekete péntek - a világon mindenhol, így itthon is. De honnan ered valójában ez az őrült leárazásokkal teli bevásárló nap?
Hirdetés
Ad image

Legyen szó akár az eMagról vagy a Mediamarktról, a kereskedők hatalmas kedvezményeket kínálnak november 24-én. Ekkor van ugyanis a „fekete péntek”. De miről is szól pontosan ez a nap?

 A fekete péntek az Egyesült Államokból származik. Eredetileg azonban nem a vásárlásra való pénzköltésről szólt, hanem a tőzsdei pénzégetésről.

1869. szeptember 24. fekete péntekként vonult be a történelemkönyvekbe. Akkoriban két amerikai spekuláns hajtotta fel az arany árát. A zuhanás súlyos volt: az amerikai tőzsdén a részvények egyetlen nap alatt értékük mintegy ötödét veszítették el.

Az 1950-es években aztán az Egyesült Államokban, Philadelphiában alkották meg a kifejezést. A rendőröknek túlórázniuk kellett, hogy megbirkózzanak a hálaadást követő pénteken a városba özönlő, sétálni és vásárolni vágyó tömeggel.

A hálaadás ünnepe, amelyet az Egyesült Államokban mindig november negyedik csütörtökén tartanak, egyre inkább a meghosszabbított hétvégék előjátékává vált. Egyre több amerikai vette ki a csütörtököt követő pénteket, hogy ne kelljen négy egymást követő napon át dolgozni. A kiskereskedők alkalmazkodtak, és péntekenként kedvezményekkel kezdték a vásárlókat az üzleteikbe csalogatni.

A most következő pénteken mindenféle árucikkre nagy árengedményt adnak. Ennek ellenére a fekete péntek jelentősége az elmúlt években kissé csökkent. Az oka az, hogy egyre több kiskereskedő, különösen az online világban, az ünnepi üzlettől független, saját kedvezményes akciókkal próbálja magához vonzani a vásárlókat. Ráadásul néhány éve a Black Fridayt hétfőn a Cyber Monday követi nagy kedvezményekkel az online kiskereskedelemben.

A fekete péntek azonban még mindig szerves része a vásárlási világnak. A kedvezményes akciók teljesen eltérőek. A kiskereskedőtől és az árutól függően. Egyes üzletekben csak a vásárlókártyával rendelkező fogyasztók kapnak nagy kedvezményeket. Másoknál mindenki a féláron vásárolhat.

Fekete pénteken nemcsak olcsóbban, hanem hosszabb ideig is vásárolhat. Egyes webáruházak már éjfélkor megnyitják a fekete pénteki ajánlataikat. Egyes bevásárlóközpontok pedig este 10 vagy 11 óráig tartanak nyitva. Más üzletek reggel 7 órakor kinyitnak.

Némely kiskereskedők kifejezetten a fekete péntekre vásárolnak. De ezek nem mindig jó minőségű áruk. Éppen ezért nem szabad engedni az őrületnek. Mindig meg kell nézni közelebbről az árut, és az árcédulát. Nem minden ajánlat akciós ténylegesen.  Az árak gyakran a gyártók ajánlott fogyasztói árain alapulnak.

Az is könnyen előfordulhat, hogy egy-egy termék csak a következő hétfőn lesz igazán olcsó. Sokszor a Cyber Monday az a nap, amikor az online kiskereskedők igazán nagy árengedményeket kínálnak.

via

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés