ACNEWS

Végre egy Boeing, ami nem esett szét

Boeing Starliner 2023 / fotó: Shutterstock
Boeing Starliner 2023 / fotó: Shutterstock
Mérföldkőhöz érkezett a Boeing. A cég két úrhajósa is sikeresen megérkezett az űrállomásra. Fennakadások azért természetesen voltak.
Hirdetés
Ad image

A Boeing Starliner űrhajója a múlt hét folyamán átütő sikert ért el. A cég két űrhajósa is sikeresen megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra. Azért persze nem kell aggódni, hiszen a Boingról beszélünk. Így – ahogyan mostanában a Föld légterében történő repüléssekkor is – természetesen voltak fennakadások. A Starlinert 24 órás útja során ugyanis a mintegy 386 km magasságban keringő űrállomás eléréséhez a gumicukor alakú űrhajó négy héliumszivárgása és öt fedélzeti hajtómű leállása késleltette. A fenti problémák pedig, bár a NASA tisztviselői szerint a legénységre nem jelentenek veszélyt, azért aggodalomra adnak okot.

A Boeing a Reuters beszámolója szerint még a múlt hónapban észlelte a hélium szivárgást. Ekkor az űrhajó még a Földön volt, de a NASA szakemberei azt mondták, hogy a probléma a repülés szempontjából alacsony kockázatú. A Starliner hajtóműveinek szelepeit azonban kénytelen lesz a Boaing újra tervezni. Ennek oka, hogy a vállalat és a NASA egyaránt azonosította a 2022-ben fennálló hibát. Mindezek mellett a szerkezet akkumulátorát is újra kell tervezni a szerződések alapján, amire a Boeing 5,5 millió dollárt fog kapni.

A CST-100 Starliner kapszula első, két űrhajóssal történő landolása a Nemzetközi Űrállomáson alapvetően sikeresnek mondható. Ennek ellenére az, hogy a cég eszközeivel rutinszerű küldetéseket valósítsanak meg az űrben, távolinak mondható. Sok víznek le kell még folynia a Dunán ahhoz, hogy a Boeing megtörje a SpaceX befolyását a kormányzati és a privát űrrepülések terén.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés