ACNEWS

Ukrajna már ma megünnepli a győzelem napját, holnap meg mást

Zelenszkij a hazaárulással egy szinten emlegeti a korrupciót Fotó: Unsplash
Zelenszkij a hazaárulással egy szinten emlegeti a korrupciót Fotó: Unsplash
Egyszerre két ünnepnapot is törvényesítettek, miközben orosz rakéták záporoznak az országra.
Hirdetés
Ad image

Oroszország újabb csapáshullámot indított Ukrajna-szerte, a halottak és sebesültek között civilek is vannak. Ukrajna azt állítja, hogy mind a 35 iráni gyártmányú Shahed drónt megsemmisítette, amelyeket Oroszország hétfőn kora reggel indított az országot érintő támadási hullámban.

Az ukrán fegyveres erők vezérkara a reggeli frissítésében közölte, hogy Oroszország 16 rakétacsapást mért városokra és régiókra. Köztük Harkivra, Herszonra, Nyikolajevre és Odesszára, valamint 61 légicsapást is végrehajtott.

Emellett 52 ellenséges ágyúzásról számoltak be.

„Sajnos a civilek között vannak halottak és sebesültek, megrongálódtak magas épületek, magánlakások és más polgári infrastruktúrák. A további orosz rakéta- és légicsapások valószínűsége Ukrajna-szerte továbbra is magas.”

Oroszország a jelek szerint fokozta az Ukrajna elleni támadásait a keddi moszkvai győzelem napi parádé előtt. Ez a náci Németország felett 1945-ben aratott szovjet győzelem évfordulója.

Az ünnepség fokozatosan az orosz identitásról alkotott elképzelésének központi elemévé vált Vlagyimir Putyin 23 éve tartó kormányzása alatt.

Idén azonban az orosz vezetés körében az ukrán támadásoktól való félelem miatt nyugtalanság jelei mutatkoznak az ünnepségekkel kapcsolatban. A múlt héten ugyanis ismeretlenek által működtetett drónok támadták a Kremlt – írja a Guardian.

Volodimir Zelenszkij a náci Németország 1945-ös kapitulációjának évfordulóján kijelentette, hogy május 8-án, amikor más nyugati országok Európa győzelmét ünneplik, Ukrajnában hivatalosan is emléknapot tartanak.

Zelenszkij Putyin Oroszországát a hitleri Németországhoz hasonlította, mondván, hogy a Kreml a nácikhoz hasonlóan „rabszolgaságra és pusztításra” törekszik . Azt mondta, hogy Oroszország nem fog sikerrel járni.

Tovább erősítve Ukrajna szakítását a szovjet múlttal, Zelenszkij elmondta, hogy törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek. Ez alapján május 8-át hivatalosan is az emlékezés és a győzelem napjává teszi, míg május 9-e – amikor Oroszország a győzelem napját ünnepli – Európa-nap lesz.

„Visszaadunk államunknak egy őszinte, ideológiai hatásoktól mentes történelmet. Május 8-án a világ legtöbb nemzete a nácik feletti győzelem nagyságára emlékezik” – mondta az elnök Telegram-csatornáján közzétett videóban.

„Ma aláírtam az erre vonatkozó rendeletet, és holnaptól, május 9-től minden évben megemlékezünk történelmi egységünkről. Az összes európai egységéről, akik elpusztították a nácizmust és legyőzik a ruszizmust.”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés