ACNEWS

Börtönbe zártak egy orosz ezredest a Kercsi híd miatt

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
A haditengerészeti egység parancsnoka rossz radarrendszereket szerzett be. Hat év börtönbüntetésre ítélték.
Hirdetés
Ad image

Szergej Volkov ezredes, a haditengerészeti szolgálat műszaki fejlesztésért és felszerelésért felelős vezetője pályázatot hirdetett két Orel-2020 elektronikus hadviselési rendszerre. A Kercsi híd és a Krím és Krasznodar közötti gázvezeték őrzésének részeként. A vádirat szerint azonban a parancsnok tudta, hogy ezek nem lesznek elegendőek az ukrán drónok ellen. Vagyis nem képesek zavarni a drónok rádiókommunikációját. Egy hónapos tesztek után a rendszerek használatát leállították.

Nem volt választása

Az FSZB titkosszolgálat őrizetbe vette az ezredest moszkvai irodájában, és súlyos következményekkel járó hivatali hatalommal való visszaélés miatt vádat emeltek ellene. A törvény szerint a maximális büntetés tíz év börtön lett volna. Az ügyész hét évet, valamint a rang és az állami kitüntetések megvonását kérte. A vádlott azt mondta, hogy nem érzi magát bűnösnek. A törvénynek és a bevett eljárásoknak megfelelően járt el, mondván, hogy nem szakértője az ilyen technikai kérdéseknek. Állítása szerint nem is választhatott volna. Mivel a gyártó (a rosztovi Rádiótávközlési Kutatóintézet) monopóliummal rendelkezik ezen a területen, és senki más nem jelentkezett a pályázatra. Ráadásul az elektronikus rendszerek célja nem a híd, hanem az Orosz Nemzeti Gárda haditengerészeti bázisok védelme volt – írj a tass.ru

A védőügyvéd megpróbált még néhány enyhítő körülményt hozzáfűzni: „Részt vett harci műveletekben. 14 harci kitüntetése van. Súlyos zúzódást szenvedett, ami miatt dadog, és beteg édesapját kell ápolnia”. Ellene játszott azonban többek között az is, hogy megpróbálta akadályozni a nyomozást.

Az ítélet hat év börtönbüntetés és további eltiltás a közhivatalok viselésétől, az ezredes fellebbezni szándékozik.

Nemzeti Gárda

Az Orosz Nemzeti Gárda (Rosgvardija) az orosz fegyveres erők különleges része. Egyesíti a hadsereg és a rendőrség egyes egységeit, de nem tartozik egyetlen minisztérium alá sem, hanem közvetlenül az elnök alá. Ezért is nevezik a római császárok testőrsége után „orosz prétorianusoknak”. 2016-os megalakulásakor Vlagyimir Putyin egykori testőrét, Viktor Zolotovot állította az élére. A Rosgvardija feladatai közé tartozik a határok és a kormányzati vagy különösen fontos létesítmények őrzése, amihez a kercsi híd is tartozik. Ez ugyanis fontos közlekedési útvonal a Krím számára, különösen azért, mert az ukrán erők az elmúlt hónapokban megközelítették az Azovi-partot és lőtték a szárazföldi útvonalakat.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés