ACNEWS

Brit egészségügyi miniszter: Az idén már nem lesznek további szigorítások Angliában

A brit kormány az idén már nem jelent be újabb angliai járványügyi korlátozásokat, de nem zárja ki a további intézkedések lehetőségét a jövő évre, ha a koronavírus-járvány ezt szükségessé tenné - mondta hétfőn Sajid Javid egészségügyi miniszter.

Hirdetés
Ad image

A brit kormány az idén már nem jelent be újabb angliai járványügyi korlátozásokat, de nem zárja ki a további intézkedések lehetőségét a jövő évre, ha a koronavírus-járvány ezt szükségessé tenné – mondta hétfőn Sajid Javid egészségügyi miniszter.

Javid nyilatkozata előtt Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója és Sir Patrick Vallance, a kormány tudományos főtanácsadója tájékoztatta a járványhelyzetről Boris Johnson miniszterelnököt.

A tájékoztatóról a Downing Street nem közölt részleteket, de Sajid Javid a BBC televíziónak nyilatkozva hétfő este elmondta: Angliában – az Egyesült Királyság messze legnagyobb népességű országában – az új koronavírus-fertőzéses esetek 90 százalékát az omikron vírusvariáns okozza.

A brit kormány egészségügyi biztonsági hivatala (UK Health Security Agency, UKHSA) által elvégzett nagyszabású vizsgálatsorozat közvetlenül karácsony előtt ismertetett eredményei szerint azonban ez a variáns sokkal kisebb eséllyel okoz súlyos megbetegedést, mint a korábbi koronavírus-változatok.

Az UKHSA kimutatása szerint az omikron okozta koronavírus-fertőződés esetén 50-70 százalékkal alacsonyabb a kockázata az olyan súlyosságú megbetegedés kialakulásának, amely miatt a páciensek kórházi kezelésre szorulnak.

Ez látszik a legutóbbi adatokban is.

A karácsony előtti napokban folyamatosan rekordokat döntött az Egyesült Királyság egészében újonnan kiszűrt koronavírus-fertőződések száma, a kórházi kezelést igénylő megbetegedések számának növekedési üteme ugyanakkor messze elmarad a naponta azonosított új fertőződésekétől.

A brit egészségügyi minisztérium hétfő esti adatai szerint országszerte jelenleg 8240-en vannak kórházban Covid-19 betegség miatt. Az idei év elején, a nagy-britanniai koronavírus-járvány akkori tetőzésének idején ugyanakkor voltak időszakok, amikor megközelítette a 40 ezret a koronavírus-fertőzés szövődményei miatt kórházban ápoltak száma.

Sajid Javid egészségügyi mindezt összegezve kijelentette hétfő esti nyilatkozatában, hogy a brit kormány Angliában az új év előtt nem vezet be újabb korlátozásokat. Javid kérte ugyanakkor, hogy a lakosság elővigyázatosan és lehetőleg a szabadban köszöntse az újévet.

Javid felidézte, hogy a kormány nyáron teljesen feloldotta az addig érvényben tartott korlátozásokat, megnyitva az országot. A miniszter szerint visszatekintve az azóta eltelt időszakra ez volt a helyes döntés, különös tekintettel az oltási és a tesztelési kampányra.

A szaktárca adatai szerint az utóbbi napokban megközelítette az egymilliót a koronavírus elleni oltás harmadik, hatáserősítő dózisaiból naponta beadott adagok száma, és naponta rendre több mint másfél millió koronavírus-szűrést végeznek az Egyesült Királyság egészében.

Az omikron vírusvariáns megfékezése végett érvénybe léptetett jelenlegi angliai szabályozás alapján oltási igazolást vagy frissen elvégzett koronavírus-gyorsteszt negatív eredményét kell felmutatni a belépéshez az éjszakai szórakozóhelyekre és a nagy tömegeket vonzó rendezvényekre.

Emellett ismét kötelezővé vált a maszkok viselése a legtöbb zárt angliai közösségi intézményben, köztük a színházakban és a mozikban, és a kormány otthoni munkavégzést is javasol mindazoknak, akik számára ez lehetséges, bár ez nem kötelező erejű.

Skóciában, Walesben és Észak-Írországban ennél szigorúbb intézkedések vannak érvényben a helyi kormányok rendelkezései alapján.

Skóciában például karácsony másnapjától a szervezett szabadtéri rendezvényeken legfeljebb ötszáz fős, a zárt, ültetéses rendezvényeken legfeljebb kétszáz fős, a csak állóhelyes beltéri eseményeken legfeljebb százfős közönség lehet jelen, és minden közösségi rendezvényen biztosítani kell az egyméteres távolságtartást a jelenlévők között. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés