ACNEWS

Brutális árvizek várhatók, megindult az árhullám a Dunán

Rekordméretű árhullámok várhatók Magyarországon fotó: Pixabay
Rekordméretű árhullámok várhatók Magyarországon fotó: Pixabay
A napokban lehullott eső árhullámot indított a Rábán, a Murán, a Dráván, a Sajón, a Tarnán és a Zagyva folyón is.
Hirdetés
Ad image

A  rendkívüli mennyiségű és kiszámíthatatlan augusztusi csapadék rekordközeli árhullámokat hozhat a magyarországi folyókon. Péntek délután megkezdte működését a vízügy országos műszaki irányító törzse, több igazgatóság munkáját kell összehangolni.

Ugyanis az elmúlt két napban hullott csapadék árhullámokat indított el a Dunán, a Rábán, a Murán, a Dráván, a Sajón, a Tarnán és a Zagyva folyón. Ezt közölte az MTI-vel az Országos Vízügyi Főigazgatóság pénteken. Ráadásul több napig, több hullámban kell jelentős csapadékra számítani.

A vízgyűjtőkön jelentős, az előre jelzettet meghaladó mennyiségű eső hullott. Ennek hatására intenzív vízszintemelkedés indult meg a Rába, a Mura és a Zagyva folyókon – írta az szmo. Eközben az Országos Vízjelző Szolgálat számításai alapján a következő hat napban a Dunán Nagybajcsnál elsőfokú, a Rábán, a Murán és a Dráván a harmadfokú árvédelmi készültségi szintet meghaladó vízállás várható.

Budapestnél a tetőzés augusztus 9-én, szerdán este várható 500-550 centiméter körüli vízállással. A Tisza vízrendszerén a Tarnán elsőfokú, a Sajón és a Hernádon a másod-, a Zagyván pedig a harmadfokú árvédelmi készültséget meghaladó vízszint várható.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés