ACNEWS

Bűncselekmény miatt vádemelés fenyegeti a Boeinget

Boeing 737-es / Fotó: Shutterstock
Boeing 737-es / Fotó: Shutterstock
A 737-Max típus két halálos balesete után a Boeinget öt évvel később felelősségre vonhatják a tragédiák miatt.
Hirdetés
Ad image

A Boeing megsértett egy egyezséget, amely korábban lehetővé tette a társaság számára, hogy elkerülje a büntetőeljárást, miután több mint öt éve két halálos balesetet is szenvedett 737 Max típusú repülőgépével – közölte az igazságügyi minisztérium egy szövetségi bíróval.

Most az igazságügyi minisztérium dönt, hogy vádat emel-e a Boeing ellen. Az ügyészek legkésőbb július 7-ig közlik a bírósággal, hogyan kívánnak eljárni – közölte a minisztérium.

A 2018 végén és 2019 elején történt balesetekben összesen 346 ember vesztette életét. A Boeing 2021 januárjában 2,5 milliárd dolláros megegyezést kötött az igazságügyi minisztériummal annak érdekében, hogy elkerülje a vádemelést csalás vádjával – a gépet jóváhagyó szövetségi szabályozó hatóságok félrevezetése miatt. A Boeing akkor két viszonylag alacsony beosztású alkalmazottat hibáztatott a megtévesztésért.

A texasi szövetségi bíróságon kedden benyújtott levelében Glenn Leon, az igazságügyi minisztérium bűnügyi osztályának vezetője azt mondta, hogy a Boeing megsértette az egyezség feltételeit, mivel nem hajtotta végre a megígért változtatásokat a szövetségi csalásellenes törvények megsértésének felderítése és megelőzése érdekében.

Az ügyet a január 5-i incidens indította el, amelyben egy majdnem új Boeing repülőgép kabinfalának egy része röviddel a felszállás után leszakadt. A hiányzó csavarok majdnem katasztrófát okoztak.

A vállalatnak június 13-ig kell magyarázatot adnia a mulasztás jellegére és körülményeire, valamint a helyzet orvoslására tett intézkedésekre. A Boeing egyértelművé tette, hogy úgy véli, a megállapodás minden feltételét betartotta – írja a krone.at.

Az öt évvel ezelőtti halálos baleseteket követően a Boeing az ügyészekkel kötött 2021-es megállapodásban vállalta, hogy kártérítést fizet az áldozatok családjainak. Cserébe az ügyészség beleegyezett, hogy a Boeing elleni vádak ejtését kéri a bírótól – feltéve, hogy a megállapodást három évig betartják. Az év eleji repülőgép-szerencsétlenség két nappal a határidő lejárta előtt történt – írja az osztrák lap.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés