ACNEWS

Csökkentették a gázai halott nők és gyerekek számát

Gázai gyerekek / Fotó: Shutterstock
Gázai gyerekek / Fotó: Shutterstock
A friss jelentések szerint a gázai háborúban elhunyt nők és gyerekek száma valójában kevesebb a korábbiakhoz képest. Az áldozatok száma azonban változatlan.
Hirdetés
Ad image

A gázai háborúban halottak és sebesültek számáról szóló adatok a Hamasz által ellenőrzött hatóságoktól származnak, és eddig mintegy 35 ezer áldozatot jelentettek. De nincs olyan független szervezet, amely a helyszínen ellenőrizhetné a terrorista szervezet információit. A múltban azonban megbízhatónak számítottak a halálozási adatok, és a kórházak is regisztrálták a halottakat.

Megkérdőjeleződtek a Hamász által közölt adatok

Gyakran lehetett hallani az elmúlt hónapokban, hogy a meggyilkoltak nagy többsége nő és gyermek. Ezzel erősítve meg azt a képet, hogy Izrael egy könyörtelen katonaállam, ami nem ismer kegyelmet. A számok alapján a háború áldozatainak több mint 70 százaléka volt nő és gyermek. A Dagens Nyheter azonban most arra hívja fel a figyelmet, hogy ezeket az adatokat több statisztikai hivatal is megkérdőjelezte az utóbbi időben. A szakértők szerint manipulálták a nyilvánosságra hozott adatokat. Ezt azzal támasztják alá részben, hogy a Hamász nem számol be arról, hogy a halálos áldozatok közül mennyien voltak katonák.

Az ENSZ humanitárius segélyszervezete, az OCHA napról napra jelent a háború alakulásáról és az áldozatok számáról mindkét oldalon. A számadatok a Hamász és Izrael beszámolóin alapulnak. Most az OCHA alaposan felülvizsgálta a meggyilkolt palesztin nők és gyermekek számát.

Hirtelen csökkent a halott gyerekek és nők száma

A jelentések szerint május 6-ig összesen 34 735 embert öltek meg Gázában, köztük több mint 9 500 nőt és 14 500 gyermeket. Két napra rá az adott időszakra vonatkozóan 34 844 halálesetről számoltak be, amiben már „csak” 4959 nő és 7797 gyerek szerepelt. Ezzel párhuzamosan az elesett férfiak száma 10 006-ra nőtt és 1924 idős halottról is tudni lehet a második jelentés alapján. Ez azt jelentené, hogy a háborúban elesettek legnagyobb csoportját a férfiak alkotják, 40 százalékkal. Őket követik a gyerekek (32 százalék), a nők (20 százalék), és az idősek (8 százalék). Az OCHA magyarázatot kért a gázai helyi hatóságoktól arra vonatkozóan, hogy miért csökkent a nők és gyermekek száma. A magyarázat annyi volt, hogy más számítási módszert alkalmaztak második körben.

Az eltérő számokban az is közre játszhat Michael Spagat, a Royal Halloway Egyetem professzora szerint, hogy a civilek és a sürgőségi szolgálat munkatársai egyaránt bejelentik a haláleseteket. Így könnyen kétszer is nyilvántartásba vehetik azokat. Ráadásul Spagat arra is felhívja a figyelmet, hogy miután az izraeli csapatok sok kórházat semmisítettek meg, a bejelentések sem lehetnek már pontosak, így más módszerhez kell folyamodni.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés