ACNEWS

Így füstölik ki az angolok a dohányosokat

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A brit kormány hosszú távon teljesen be akarja tiltani a cigaretta árusítását.
Hirdetés
Ad image

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy a jövőben minden évben emelnék a dohánytermékek vásárlásának alsó korhatárát. Szerinte így lehetne elérni, hogy a most a fiataloknak „soha többé ne lehessen legálisan cigarettát eladni, és a generációjuk füstmentesen nőhessen fel”.

Nagy-Britanniában a cigaretta vásárlásának alsó korhatára eddig 18 év volt. És „öt dohányosból négy már 20 éves kora előtt elkezdett dohányozni” – mondta Sunak. „Meg kell próbálnunk megakadályozni, hogy a fiatalok rászokjanak a dohányzásra”.

A minimumkorhatár évenkénti emelésével a brit kormány ezért azt szeretné elérni, hogy 2040-re egyáltalán ne dohányozzon egyetlen fiatal sem. Az e-cigaretta – az úgynevezett vaping – használatát is jobban korlátozni akarják, hogy védjék a fiatalokat. A lehetséges intézkedések között szerepel bizonyos ízesítések betiltása és az e-cigaretták csomagolásának szabályozása, hogy azok kevésbé legyenek vonzóak a gyerekek számára – írja a Bild.

A kormány szerint a dohányzás a vezető megelőzhető halálozási ok az Egyesült Királyságban, és minden negyedik rákos haláleset okozója. A jelentések szerint a dohányzás költségei különösen az egészségügyi rendszer számára évente közel 20 milliárd euróval egyenértékűek.

Nagy-Britannia ezzel Új-Zéland példáját követi, amely szintén a minimum életkor fokozatos emelésével akarja hosszú távon betiltani a dohányzást.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés