ACNEWS

Döntött a kormány az évközi nyugdíjkorrekcióról

Pixabay
Pixabay
A probléma az, hogy a novemberi korrekció nem képes megóvni az infláció év közbeni hatásától a nyugdíjasokat.
Hirdetés
Ad image

Orbán Viktornak címezték, de Varga Mihály válaszolt a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (Nyuszet) elnökének: – Nem lesz rendkívüli nyugdíjemelés novemberig – válaszolta pénzügyminiszter. – A kormány joga eldönteni, hogy november előtt kiegészíti-e nyugdíjakat, az emelés módszerének pontosítására tett javaslat pedig nem indokolt.

Juhász László, a Nyuszet elnöke a nyugdíjak 3 százalékos, januárig visszamenőleges emelését, és az ellátások éves növelésének átalakításáról szóló egyeztetést kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől nyílt levelében, amelyet a Népszava hozott nyilvánosságra.

A hét nagy, országos idősügyi szervezetet tömörítő tanács vezetője azért fordult a kormányfőhöz, mert a magas infláció miatt gyorsuló ütemben szegényedik a nyugdíjas társadalom – írja a 24.hu.

Varga Mihály azt írta, a nyugdíjakat a korábbi éveknél magasabb mértékben, tavaly 14, idén pedig 15 százalékkal emelte a kormány a háború és a brüsszeli szankciók hatására megemelkedett infláció miatt. A pénzügyminiszter azzal érvelt, hogy a kormány azon dolgozik, hogy az infláció év végére egy számjegyű legyen. Kitért arra is, hogy amennyiben az évközi adatok alapján a becsültnél magasabb lesz az éves infláció értéke, januárig visszamenőleg – a törvényben előírtak szerint – novemberben lesz nyugdíjkorrekció.

Juhász László szerint éppen az a baj, hogy a törvény csak novemberi korrekciót ír elő, becsült adatok alapján. Ám nincs semmilyen következménye annak, ha ez a becslés nem jó. Emellett probléma az is, hogy a novemberi korrekció nem képes megóvni az infláció év közbeni hatásától a nyugdíjasokat. Az év végi kiegészítéssel májusban nem lehet kiflit, tejet venni – nyilatkozta a Nyuszet elnöke a Népszavának.

Szerinte az pedig nem igaz, hogy az év végi kiegészítéssel meg lehet őrizni az ellátások értékét, tavaly 14 százalékos volt az emelés, az éves infláció végül 15,2 százalék lett. Tavalyelőtt 0,3 százalékkal maradt el az emelés a valós pénzromlástól. Ezeket a különbségeket végül nem kapják meg az idősek – idézi Juhászt a lap.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés