ACNEWS

Döntöttek a Nemzet Színészei: ő lett a tizenkettedik

Benedek Miklós 1997-ben Fotó: Kaiser Ottó/Wikimedia
Benedek Miklós 1997-ben Fotó: Kaiser Ottó/Wikimedia
A Nemzeti Színház honlapján tették közzé a döntést.
Hirdetés
Ad image

Azt írják: Benedek Miklós Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, egyetemi docens érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja kapta a címet.

Lapunknak Bodrogi Gyula, a társaság régi tagja árulta el, hogyan zajlott a szavazás.

„Nagyon örültünk neki mindannyian, hogy pont őrá esett a választás. Bár be kell vallani, hogy eléggé hosszasan szavaztunk róla, hiszen nálunk nincs semmiféle sus-mus. Igazából nem, tudom miért pont Miklós lett a Nemzet Színésze, ezt sosem lehet megindokolni. Biztos mindenki szereti őt…” morfondírozott az AcNewsnak a színész, aki nem épp a legnagyobb örömmel vesz részt az ilyesfajta szavazásokon.

„Többen is megérdemelnék ezt a kitüntetést. Nem ünneplünk ilyenkor, hiszen nem csak pozitív esemény ez. Ahhoz, hogy valakit megválaszthassunk, előbb a másikat (Balázsovits Lajos – a szerk.) el kell temetni.” – mondta szomorúan.

1969-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Szinetár Miklós osztályában, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1983-tól húsz évig volt a Katona József Színház, később hat évig ismét a Nemzeti Színház tagja. 1992-től tizenöt évig oktatott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

A kilencvenes években a Magyar Színészkamara ügyvivője volt. A nagy sikerű Budapest Orfeum című zenés darab szellemi atyja. Számos előadást rendezett, köztük Heltai Jenő, Molnár Ferenc és Shakespeare darabokat. 2011 óta játszik az Orlai Produkció előadásaiban.

„Épp egyedül voltam itthon, amikor Vidnyánszky igazgató úr felhívott, a feleségem és a fiam nem volt itthon. De a hírek gyorsan elterjedtek” – mondta meghatódva a Blikknek Benedek Miklós, aki nem számított az elismerésre. A színművész mögött nehéz időszak áll, hiszen nemrégiben komoly betegséget diagnosztizáltak nála, emiatt azóta színpadra sem állhatott.

„Amikor az igazgató úr felhívta, elsírta magát a telefonban” – árulta el a lapnak Bodrogi Gyula. Azt is elmondta, hogy ez az ülés különösen nehéz hangulatban telt. Hiszen Almási Éva a férje, Balázsovits Lajos helyére kellett, hogy válasszon valakit.

Benedek Miklóst a nemzet színészei: Lehoczky Zsuzsa, Molnár Piroska, Szacsvay László, Bodrogi Gyula, Jordán Tamás, Almási Éva, Csomós Mari, Tordy Géza, Udvaros Dorottya, Cserhalmi György és Király Levente választották meg.

A Nemzet Színésze címet a Nemzeti Színház adományozza annak, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, 62. életévét betöltötte, illetve négy évtizedet a színészi pályán vagy 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben a Nemzeti Színház színpadán töltött – írja az infostart.hu.

Az elismerést azzal a céllal hozták létre, hogy a nemzeti színjátszás élő művészei közül kitüntesse a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket elért művészeket. A cím viselésére – amelyet első alkalommal 2000. augusztus 22-én ítélték oda – a jutalmazottak életük végéig jogosultak.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés