ACNEWS

Dr Google: mégis hasznos az internetkereső a gyógyulásban

Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay
A Dr Google a kutatók szerint akár már egy évvel hamarabb is kiszűrheti a petefészekrák tüneteit, mint az orvosok.
Hirdetés
Ad image

A kutatók szerint a „Dr Google ” a jövőben alkalmas lehet, hogy akár egy évvel korábban kimutassa a petefészekrákot, mint amire jelenleg képes a tudomány. A betegséggel küzdő nőknél ugyanis már 360 nappal a diagonózis előtt is kimutathatók a tünetek.  Ilyen a fogyás, a hólyagproblémák és a puffadás.  A Google az egy átfogó kutatásban résztvevőknél a húgyúti tünetekre irányuló keresések „kiugrását” észlelte, ez a rák fő figyelmeztető jele. Ráadásul 4 hónappal azelőtt, hogy a háziorvosok a pácienseket további vizsgálatokra küldték volna. Mindezek mellett a kismedencében lévő fájdalom is már 70 nappal az első, komolyabb vizsgálatok előtt megjelenik az internetes keresésekben – jelezte a DailyMail.

Az Imperial College londoni kutatói, akik 235 nő Google keresési előzményeit követték nyomon, azt állították, hogy az adatok „hatalmas lehetőségeket kínálnak az egészségügyi és betegségszűrésben”. Annak ellenére, hogy a betegeknek már régóta nem tanácsolják, hogy az interneten keressenek rá a tüneteikre.

„Eredményeink azt mutatják, hogy lehetséges a keresőmotorok adatainak felhasználása annak megértésére, hogy az állapotok mikor és hogyan jelennek meg, és ez hasznos lehet a betegségek korai felismerésében. Az online keresési adatok óriási lehetőségeket rejtenek az egészségügyben és a betegségek szűrésében, tekintettel az internet világszerte elterjedt használatára. Reméljük, hogy kutatásunk felkelti az érdeklődést ezen új terület iránt.” –  nyilatkozta Dr. Jennifer Barcroft, a kutatás vezetőszerzője.

A petefészekrákot gyakran későn diagnosztizálják, mert a tünetek homályosak, és sok mindenre utalhatnak. Lehetnek emésztési zavarok, kismedencei vagy hasi fájdalmak, étvágytalanság, székrekedés és gyakoribb vizelési kényszer. A diagnosztizált nők 93 százaléka öt évnél is tovább él, ha a betegséget a legkorábbi stádiumban észlelik. Míg a negyedik stádiumban észrevett betegségben szenvedők túlélési esélyecsak 13 százalék. 

A petefészekrákban szenvedő nők körülbelül egyötödét gyakran már csak akkor diagnosztizálják, amikor túl késő bármilyen kezeléshez. „A hangsúly tehát továbbra is a betegségek korai felismerésének elősegítésén van.” – állítják a kutatók.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés