ACNEWS

Eddig él még egy nyugdíjas, ha elérte a korhatárt

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
A nők tovább élnek, mint a férfiak. De mi a helyzet a nyugdíjkorhatár elérése után…  Ezt követően  mekkora élethosszra számíthatnak?
Hirdetés
Ad image

Itthon a férfiak várható élettartama 73 év, a nőké 80, ugyanakkor a 65 évesen várható további élettartam férfiaknál 14, nőknél 18 év – írja a novekedes.hu

Vagyis, azok a férfiak, akik a 65 évet megérik, átlagosan 79 éves korukig élnek, a hölgyek pedig 83 évig. A két nem között a születéskor meglévő 7 éves várható élettartam eltérés 65 éves korra 4 évre csökken. Ebből az következik, hogy a férfiak közül sokkal többen halnak meg 65 éves koruk előtt, mint a nők közül.

A KSH adatai szerint a születéskor meglévő egy-másfél százalék körüli férfitöbblet 48 éves korban kezd csökkenni, és 54 éves korban már a férfiak száma aláesik a nőkének, 65 éves korban pedig már a korosztály 45 százaléka férfi, 55 százaléka nő.

Míg Hollandiában, Svájcban, Svédországban, Izlandon, Dániában, Írországban, Nagy-Britanniában és Máltán 4 év vagy ennél kevesebb a születéskor várható életkor eltérése a két nem között, addig Magyarországon 7 év, az európai szovjet-utódállamokban már 10 év.

A 65 éves kor felett már kisebb ez az eltérés. Izlandon 2 év alatti, vagyis az izlandi férfiak élnek a legtovább, ha megérték a 65-öt: átlagosan 85,5 éves korukig. A nőknél a Japán a nyertes: aki eléri a 65 évet, még 25 évre számíthat, vagyis 90 éves kort ér meg várhatóan.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés