ACNEWS

Durva tudomány: a sült krumpli károsabb mint a cigaretta

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
A szakértők szerint a sültkrumpli fogyasztása károsabb, mint a dohányzás. De vajon mekkora az a mennyiség, amiből már baj lehet?
Hirdetés
Ad image

Dr. Cahterine Shanahan, a Dark Calories (Sötét kalóriák) című könyv szerzője írásában azt vizsgálta meg, hogy a növényi olajok milyen hatással vannak az egészségünkre. Egészen pontosan azt, hogy mennyire kártékonyak, és miért hozható összefüggésbe a túlzott fogyasztásuk néhány súlyos betegséggel. A táplálkozási szakértő arra jutott a Fanpage beszámolója szerint, hogy egy adag, 25 db sült krumpliban lévő rákkeltő toxinok mennyisége megegyezik a 25 szál cigaretta elszívásakor a szervezetükbe kerülő mennyiséggel.

Jessica Falcone táplálkozásbiológus szerint a növényi olajok mindenütt jelen vannak az élelmiszereinkben. A fagyasztott élelmiszerektől kezdve a rágcsálnivalókon át szinte minden címkéjén felfedezhetjük ezt az összetevőt. Nem utolsó sorban pedig széles körben előszeretettel használják a sütéshez. A tudósok régóta kutatják a szervezetre gyakorolt hatásaikat és több tanulmány is rávilágított arra, hogy összefüggés van a túlzott növényi olaj használat és az olyan betegségek között, mint a rák, az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór. A többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag olajok ugyanis miután magas hőmérsékletre hevítették őket mérgező és potenciálisan rákkeltő toxinokat termelnek.

Dr. Jessica Falcone szerint az, hogy valaki párhuzamba állítja az olajos ételeket és a dohányzást nem újdonság alapvetően. „Azt kell megnézni ilyenkor, hogy mi van még az olajos ételek mellett az étrendemben. Mi az, ami lehetővé teszi, hogy felszívódjanak azok az antioxidánsok, amelyek ellensúlyozzák a mérgező anyagok termelését a szervezetemben, hogy ne károsítsam a testem. Mindannyiunkban vannak olyan enzimek, amelyek részt vesznek a méregtelenítésben. Ha pedig finomított, rossz minőségű, olajos termékek alkotják az étrendem alapját, akkor egyértelmű, hogy az immunrendszerem is megváltozik.” – fejtette ki a lap megkeresésére.

Olívaolaj a megoldás

Éppen ezért a szakértők szerint bár nincsenek az olajos ételek úgymond tiltólistán, de érdemes módjával fogyasztani azokat. Ha pedig tehetjük főzzünk inkább extra szűz olívaolajjal. „Nemcsak a zsírsavak kémiai szerkezete miatt, hanem azért is előnyösebb, mert számos betegség esetében, köztük a mellráknál is egyfajta védőhatást fejtenek ki. Természetes antioxidánsokat tartalmaz, mint az E-vitamin.” – mondta a szakértő. Azt azonban érdemes tudni, hogy az olívaolaj nyersen fogyasztva a legjobb. Azaz salátaöntetként például. Hiszen, ha 1 liter extra szűz olívaolajban akarunk rántott húst sütni az ugyanolyan káros. Nem mellékesen pedig ingünk-gatyánk rámegy. Persze ha nem hevítjük túl hasonlóan egészséges, így főzni is lehet vele.

Mennyi sült ételt szabad ennünk mégis?

Bár a túlzásba vitt olajos ételek egészségtelenek ez koránt sem jelenti azt, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy néha együnk belőlük. „Alapvetően nincsenek jó vagy rossz ételek. Minden attól függ, hogy hogyan használjuk fel, fogyasztjuk el és hogyan készítjük el. Ha az egészséges táplálkozás szempontjából vizsgáljuk a kérdést, akkor én személy szerint a fogyasztásukat heti egyszer ajánlom.” – tanácsolta az orvos, hozzátéve, nagy különbség van a gyorséttermi és az otthon készült olajos ételek között is. „A gyorséttermek jellemzően olcsó olajat vásárolnak, amit újra és újra fölhasználnak, így potenciálisan több bennük a káros anyag.” – érvelt Dr. Jessica Falcone.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés