ACNEWS

Életveszélyes mikróban melegíteni a kávét

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Rengetegen vannak, akik előző este, vagy reggel egy kancsó kávét főznek le egész napra. A jelek szerint ez azonban komoly hiba.
Hirdetés
Ad image

Mindannyian ismerjük az érzést, amikor tudjuk, hogy nehéz napunk lesz, ezért előző este vagy hajnalban lefőzünk egy liter kávét, hogy azzal húzzuk ki a nap végéig. A fekete aranyat pedig újra és újra felmelegítjük, mert azért mégse vagyunk barbárok, hogy hidegen igyuk az állott kávénkat. Azonban egy, a Womans World által idézett tanulmány szerint ez minden, csak nem jó ötlet. Az, hogy bedobjuk a korábban lefőzött kávét a mikróba nemcsak az élvezeti értékét rontja a dolognak, hanem az egészségünkre sincs jótékony hatással.

A Michigan State University kutatói megállapították, hogy a mikróhullámú sütő és a kávé kifejezetten rossz párosítás. A kávéban ugyanis természetes formában találhatóak meg olyan savak, mint a klorogénsav, kininsav vagy a kávésav. Ezek adják a fekete nedű jellegzetes, kesernyés ízét. Amikor azonban a kihűlt italt a mikróba helyezzük újraindul a főzési folyamat. Ez további keserűséget okozhat a káros vegyületek felszabadulása miatt.

De nem ez a legnagyobb probléma. Ha a kávét állni hagyjuk, olyan kémiai folyamatok indulhatnak be, amelyek akár rákkeltő hatásúak is lehetnek, hasonló képen az erősen odaégett ételekhez. A hűtőben való tárolás kicsit kitolhatja a kávé eltarthatóságát, de az ízét az újra melegítés befolyásolni fogja. Ezért inkább ne igyuk ugyanazt a főzetet napokig, ha pedig kihűlt az ital inkább jegeskávéként fogyasszuk.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés