ACNEWS

Egyre soványabbak a legjobb kerékpárversenyzők

Országúti kerékpárverseny / Fotó: pixabay
Országúti kerékpárverseny / Fotó: pixabay
Hirdetés
Ad image

1992 és 2022 között az összességében öt legjobb versenyző átlagos testtömeg-indexe (BMI) jelentősen csökkent. A tudósok megállapították, hogy a három nagy kerékpáros versenyen (Franciaország, Olaszország, Spanyolország) az első öt versenyző BMI-je három évtized alatt 22.12-ről 20.13-ra esett.

A tanulmányt jelenleg csak preprintként adták ki, így szaklap még nem ismertette.

„A 20,13-as BMI még nem káros az egészségre, és nem utal jövőbeni egészségügyi problémákra sem.” – mondta Alexander Smith, a Berni Egyetem vezető szerzője. Smith szerint azonban a tendencia „aggasztó”. A teljesítménykényszer káros viselkedéshez vezethet, „lehetséges, hogy negatív hatással lehet a sportoló egészségére, mind rövid, mind hosszú távon” – állítja a kutató.

Egyes sportágakban már bevezettek megfelelő óvintézkedéseket.  A kerékpárosoknál még nem.

„Például a Forma-1-ben olyan változtatásokat hajtottak végre a számításokon, amelyek befolyásolják az autó és a pilóta tömegét” – magyarázta Michael Liebrenz társszerző. „A síugrásban bevezették azt a szabályt, amely szerint egy sportoló sílécének hosszát a BMI-je alapján határozzák meg. Az evezésben megállapították a minimális testzsírszázalékra vonatkozó irányelveket.”

Ezzel szemben a kerékpározásban nincsenek ilyen szabályok. „Ez a szabályozás hiánya hosszú távon veszélyeztetheti a kerékpárosok közérzetét és a sportról alkotott képet” – írták a kutatók a tanulmányban.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés