ACNEWS

2024. September 07.   |   Regina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Elengedték a 18 éves magyar lányt a palesztin terroristák

A 17 szabadon engedett túsz között egy magyar is van, akiket a Hamász október 7-én Gázában ejtett foglyul.
Hirdetés
Ad image

Noga Weisz. Így hívják azt a magyar állampolgárságú lányt, akit a Hamász terrorszervezet szombat éjjel átadott a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC).  Rajta kívül még 12 izraeli és 4 thaiföldi vendégmunkás nyerte vissza a szabadságát. Bár a fogolycserének helyi idő szerint délután 4-kor kellett volna megtörténnie, azonban a Hamász ezt meggátolta. Azzal vádolta Izraelt, hogy az egyezmény pontjait megszegte.  Végül hét órával késéssel lezajlott a fogolycsere. Izrael 39 palesztin foglyot engedett szabadon a Hamásszal kötött alku értelmében.

A kiszabadultak izraeliek között nyolc gyermek és öt nő van. Többségüket a Beeri nevű, a Gázai övezettel szomszédos kibucból rabolták el a Hamász október 7-i terrortámadásában, és az azóta eltelt ötven napban a Gázai övezetben ismeretlen helyen őrizték őket. A kiszabadultak között van a magyar állampolgársággal is rendelkező 18 éves Noga Weisz. Ő az édesanyjával, az 53 éves Shiri Weisszel szabadult ki. Az édesapát, Ilan Weisst a „fekete szombat” óta eltűntnek nyilvánították. Ami azt jelenti, hogy nem találták meg holttestét – írta a 444.

Október utolsó napjaiban először egy lapinformáció jelent meg arról, hogy Noga és Siri Weisz a Hamász fogságába esett. Ezt később Szijjártó Péter külügyminiszter is megerősítette. Hila Rotem Sosani 13 éves lány is kiszabadult, de szintén elrabolt édesanyját nem engedte el a Hamász, pedig ezt Izrael hangsúlyosan kérte. Ugyanis a megállapodás szerint a szülőket és gyermekeiket együtt kell szabadon engedni. Kiszabadult a 9 éves Emily Hand. Ő egyedül, családja nélkül került fogságba, amikor ottalvós pizsama partira ment barátnőjéhez, Hila Rotem Sosanihoz a kibucba. Először azt közölték édesapjával, hogy azonosították földi maradványait, de később ez tévedésnek bizonyult, és túsznak nyilvánították. Elengedték a 21 éves Maja Regevet, akit a zenei fesztiválról raboltak el 18 éves öccsével, aki viszont maradt a Hamász fogságában.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés