Mindannyian ismerjük az érzést, amikor tudjuk, hogy nehéz napunk lesz, ezért előző este vagy hajnalban lefőzünk egy liter kávét, hogy azzal húzzuk ki a nap végéig. A fekete aranyat pedig újra és újra felmelegítjük, mert azért mégse vagyunk barbárok, hogy hidegen igyuk az állott kávénkat. Azonban egy, a Womans World által idézett tanulmány szerint ez minden, csak nem jó ötlet. Az, hogy bedobjuk a korábban lefőzött kávét a mikróba nemcsak az élvezeti értékét rontja a dolognak, hanem az egészségünkre sincs jótékony hatással.
A Michigan State University kutatói megállapították, hogy a mikróhullámú sütő és a kávé kifejezetten rossz párosítás. A kávéban ugyanis természetes formában találhatóak meg olyan savak, mint a klorogénsav, kininsav vagy a kávésav. Ezek adják a fekete nedű jellegzetes, kesernyés ízét. Amikor azonban a kihűlt italt a mikróba helyezzük újraindul a főzési folyamat. Ez további keserűséget okozhat a káros vegyületek felszabadulása miatt.
De nem ez a legnagyobb probléma. Ha a kávét állni hagyjuk, olyan kémiai folyamatok indulhatnak be, amelyek akár rákkeltő hatásúak is lehetnek, hasonló képen az erősen odaégett ételekhez. A hűtőben való tárolás kicsit kitolhatja a kávé eltarthatóságát, de az ízét az újra melegítés befolyásolni fogja. Ezért inkább ne igyuk ugyanazt a főzetet napokig, ha pedig kihűlt az ital inkább jegeskávéként fogyasszuk.