ACNEWS

Elhunyt Picasso szerelme

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
A festőművésznő már hosszú ideje betegeskedett.
Hirdetés
Ad image

101 éves korában elhunyt Francoise Gilot, a világhírű festőművész, Pablo Picasso festőművész szeretője. Az asszonynak már régóta szív- és tüdő problémákkal küzdött. Kedden halt meg egy manhattani kórházban.

Gilot 1921-ben született a Párizstól nyugatra fekvő Neuilly-sur-Seine-ben, fiatalon műtermet rendezett be magának, és megszervezte első kiállításait. 1943-ban találkozott a nála mintegy 40 évvel idősebb Picassóval. Ők ketten egy párt alkottak, és gyermekeik születtek: Claude és Paloma.

Francoise Gilot 1953-ban hagyta el a 20. század meghatározó festőművészét, később kiadta az „Élet Picassóval” című könyvet, amelyben  a kapcsolatukról írt.

Elismerték a művészvilágban is

Gilot később rövid házasságot kötött Luc Simon festővel, akitől a lánya, Aurelia született. Ezután New Yorkba költözött, majd 1970-ben feleségül ment Jonas Salkhoz, a gyermekbénulás elleni vakcina felfedezőjéhez, akivel 1995-ben bekövetkezett haláláig együtt maradt. Gilot élete végéig festőként dolgozott, és végül a művészvilágban is sikerült elismerést aratnia.

via

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés