ACNEWS

Eltűnik a polcokról a magyarok kedvenc gyümölcse

Avokádó / Fotó: Shutterstock
Avokádó / Fotó: Shutterstock
Az éghajlatváltozás szörnyű hatással van a természetre, így rengeteg gyümölcsre is. Friss jelentések szerint eltűnhet a polcokról az avokádó.
Hirdetés
Ad image

Az elmúlt évek során az avokádó elképesztő népszerűséget vívott ki magának. Ez részben köszönhető annak, hogy édességekbe, levesbe, vagy akár a szendvicsünkhöz is tökéletes kiegészítés. Ráadásul gazdag rostokban és egészséges zsírokban egyaránt. Azonban most az avokádó-termelő országok figyelmeztetést adtak ki az éghajlatváltozás okán. A felmelegedés miatt ugyanis könnyen avokádóhiány alakulhat ki világszerte, mert az avokádó sok vízre támaszkodik a növekedéséhez, így különösen sebezhetővé válik egy forróbb, szárazabb és aszályosabb világban.

Burundiban, Chileben, Peruban, Spanyolországban, Dél-Afrikában és Mexikóban egyaránt csökkent a változékony időjárás miatt a termelés az Independent beszámolója szerint. A friss jelentés szerint 14-41 százalékkal lehet kevesebb avokádó 2050-re. Ezek a számok sok mindentől függhetnek. Mexikó, a világ legnagyobb exportőre esetében a potenciális termőterületek 31 százalékkal csökkenhetnek 26 éven belül, még akkor is, ha az átlaghőmérséklet nem növekszik 2 foknál többel világszinten. De ha már 5 fokkal nagyobb lesz az éves átlaghőmérséklet az ország a termőterületei 43 százalékát elveszítheti. „Burundiban az éghajlatváltozás óriási probléma, különösen az avokádótermesztők számára. Meleg hőmérsékletet és eróziót tapasztalunk, ami szörnyű hatással van a gazdálkodók termelékenységére és jövedelmére. Már most is sok pénze kerül az öntözés.” – mutatott rá Jolis Bigirimana, avokádótermesztő.

A globális felmelegedéssel párhuzamosan ugyanis egyre nagyobb lesz az elkövetkezendő években a vízhiány, ami nemcsak az avokádótermesztőket fogja sújtani. „Nagyon valószínű, hogy az éghajlatváltozás hatásai tovább súlyosbítják a vízhiányos problémákat ezeken a területeken.” – tette hozzá Dr. Chloe Sutvliffe, a brit Királyi Kertészeti Társaság kutatója. .

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés