ACNEWS

Engedélyt kapott az öngyilkosságra az 55 éves trieszti Anna

fotó: illusztráció / pixabay
fotó: illusztráció / pixabay
Először történt, hogy valaki saját maga vehette be a halálos mérget – az olasz egészségügyi rendszer támogatásával.
Hirdetés
Ad image

Kívánsága szerint otthonában, Triesztben halt meg 55 évesen egy hölgy, aki saját maga vette be a halálos mérget, amit az Országos Egészségügyi Rendszertől kapott. Erre korábban nem volt lehetőség. Az illető visszafordíthatatlan betegségeben szenvedett. Súlyos fájdalmai voltak, ezért egy éve kérte, hogy hozzáférhessen az önkéntes halálhoz. Először az illetékes helyi egészségügyi hatósághoz, majd patthelyzet után a Trieszti Bírósághoz fordult, amely elrendelte a vizsgálatok megkezdését.

A nő, miután végre megkapta a lehetőséget, utolsó üzenetében megismételte, hogy szerette az életet, és szabadon választott: „Ma szabad vagyok, igazi kínzás lett volna nem ezt az utat választani”.

A trieszti nő másodlagos sclerosis multiplexben szenvedett, amit 2010-ben diagnosztizáltak nála. Amint azt az orvosi jelentések – és az esetet nyomon követő Coscioni egyesület rekonstruálta – Anna gyönge és szakadozott hangon fejezte ki magát, de éber volt, és tudatánál maradt.

Mivel teljes mértékben segítségre szorult, 2022. november 4-én kérelmet küldött a hatóságához, hogy ellenőrizzék az asszisztált halálhoz való hozzáférés feltételeit. Hónapokig tartó válaszok nélküli várakozás után panaszt nyújtott be a hivatalos dokumentumok megtagadása miatt, és sürgős fellebbezést nyújtott be a polgári bírósághoz. A trieszti bíróság ezért felkérte az illetékeseket, hogy végezzenek ellenőrzéseket és vizsgálatokat az ügyben. Végül szeptemberben zöld utat kapott a nő az asszisztált öngyilkossághoz

A halálos mérget egyedül vette be. Ő volt az első olyan személy Olaszországban, aki teljes körű segítséggel fért hozzá az öngyilkossághoz, és biztosították a halálos mérget és a támogatást. A csatát megnyerte, de valódi nevét nem kívánta nyilvánosságra hozni – írta a newsprima.it.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés