ACNEWS

Enni vagy nem enni? Ezt jelenti, ha felpuffadt a hús csomagolása

Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay
Gyakran találkozhatsz azzal, hogy az előre csomagolt húsok tárolói furcsán felpuffadnak. De vajon biztonságos a fogyasztásuk?
Hirdetés
Ad image

Biztosan találkoztál már az élelmiszerboltokban azzal, hogy a különféle húsok csomagolása felfújódott. Talán előfordult már az is, hogy otthon ki akartál sütni egy szelet steaket, vagy éppen egy adag csirkecombot. Amikor eljött a pillanat, hogy beteljesítsék a húsok a sorsukat, elővetted a hűtőből és észrevetted, hogy az egész felfúvódott. De vajon fogyasztható még az a hús, ami így járt? Vállald a kockázatot, vagy inkább vegyél könnyes búcsút a méregdrága ételtől?

Mitől puffad fel a húscsomagolás?

Több oka is lehet annak, hogy a csomagolás felpuffad. Az oxigén okozta romlás csökkentése érdekében a húsoknál gyakran egy úgynevezett módosított atmoszférájú csomagolási (MAP) eljárást alkalmaznak. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint sok esetben a csomagolásban lévő oxigén egy részét vagy egészét más gázokkal, például nitrogénnel és szén-dioxiddal helyettesítik.

„Ez lelassítja a mikrobák növekedését és az oxidációt. Megőrizve a hús frissességét, minőségét és színét, miközben csökkenti az élelmiszerpazarlást.” – mondta Jessica Gavin természettudós. Elmondta, hogy normális, hogy felfúvódik a csomagolás. Azonban a túlzott puffadás a baktériumok által termelt gázok által okozott mikrobiális romlásra is utalhat. „A magas telítetlen zsírtartalmú vagy magas pH-értékű húsok gyorsabban romlanak meg.” – mondta.

Biztonságos-e megenni?

Szóval tényleg ki kell dobni a darált marhahús csomagját, ha a csomagolás felpuffadt? „Ha a hús csomagolása mikrobiális szennyeződés miatt felpuffadt, kerülje az elfogyasztását. Bár nem minden romlást okozó organizmus káros, némelyik mégis kellemetlen ízt, szagot vagy színváltozást okozhat.” – mondta Gavin. Bár az, ha némileg felpuffad a csomagolás az akár az eljárás következménye is lehet, de valószínűleg a legjobb az, ha elkerülöd őket. „Kerüld a felfújt, vákuumzáras termékek vásárlását vagy fogyasztását, mivel azok valószínűleg romlottak.” – mondta Gavin.

Tippek húsvásárláshoz

Az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatban Katie Heil, Certified Professional in Food Safety és a Certus tartalommenedzsere szerint van néhány fontos dolog, amit figyelembe kell venned, amikor húst vásárolsz az élelmiszerboltban. Ezek közé tartozik a hőmérséklet, a csomagolás sértetlensége, valamint a szín, a szag és a textúra.

  • Hőmérséklet: Nehéz lehet megállapítani, hogy a hús a megfelelő hőmérsékleten van-e hűtve, de van néhány dolog, amire figyelni kell. „Ha a csomagoláson vagy a csomagoláson páralecsapódás van, vagy ha a hűtőegység annyira tele van, hogy nem érezni, hogy hideg levegő kering az élelmiszerek között, akkor a hús nem biztos, hogy biztonságosan megvásárolható.”
  • A csomagolás sértetlensége: „A csomagolásnak tisztának és épnek kell lennie. Ha a lezárt csomagok, konzervek szivárognak vagy kidudorodnak, a legbiztonságosabb elkerülni ezeket a termékeket.” – mondta.
  • Szín, szag és textúra: „Ha a húsnak váratlan színe vagy szaga van, esetleg nyálkásnak tűnik ne vásároljuk meg.” – idézte a Yahoo! Heilt.
Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés