ACNEWS

Atombombát kapott Fehéroroszország

Fotó: unsplash
Fotó: unsplash
Oroszország megkezdte az atomfegyverek átadását Fehéroroszországnak.
Hirdetés
Ad image

„A nukleáris hadviselési eszközök átadása már megkezdődött” – erősítette meg csütörtökön Alekszandr Lukasenka fehérorosz államfő. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán aláírta a megfelelő rendeletet.  

Az atomfegyverek bevetése nemcsak a fehéroroszok életét veszélyezteti, hanem új veszélyt is jelent Ukrajna és egész Európa számára is.

Fehéroroszország állampolgárai „Oroszország birodalmi terveinek túszaivá” válnának – vallják a bjelorusz ellenzékiek.  A bevethető taktikai nukleáris fegyverek többsége ugyanolyan robbanóerejű, mint az az atombomba, amely „140 000 embert ölt meg Hirosimában”.

Lukasenka, aki csütörtökön Moszkvában tartózkodott egy regionális csúcstalálkozón, nem árulta el, hogy a fegyverek már az országában vannak-e.

Vlagyimir Putyin, a Kreml főnöke március végén jelentette be taktikai nukleáris fegyverek állomásoztatását a szomszédos országban. Akkor egy televíziós interjúban azt mondta, megállapodott Lukasenkával abban, hogy Oroszország és Fehéroroszország „ugyanazt teszi”, mint az Egyesült Államok a szövetségesei területén.

De hangsúlyozta: a fegyverek továbbra is Moszkva ellenőrzése alatt állnak. „Oroszország nem adja át az atomfegyvereket Fehéroroszországnak: az ellenőrzésükről és a felhasználásukról szóló döntés az orosz fél kezében marad” – mondta Sojgu Minszkben az Interfax hírügynökség szerint a szerződés aláírásakor.

Minszk érdekelt az Oroszországgal való partnerség elmélyítésében. Fehéroroszország az oroszok legfontosabb szövetségese. Mint emlékezetes, Moszkva is fehérorosz földről indította meg agresszív háborúját Ukrajna ellen – írja a krone.at

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés