ACNEWS

2024. April 25.   |   Márk napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Ezért szívatja meg jobban az idősebbeket a másnaposság

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
A húszas éveid elmúltával már teljesen természetes, ha a szervezetednek több időbe telik, mire regenerálódik.
Hirdetés
Ad image

Ha úgy érzed, hogy a másnaposságod a kor előrehaladtával egyre rosszabb lett, akkor nem képzelődsz. Már régen elmúltak azok az idők, amikor egy átmulatott éjszaka után egy kifli és egy üveg víz kellett ahhoz, hogy ne zúgjon a fejed, és ne szaltózzon a gyomrod. Manapság a bevált gyorsételek és a házi gyógymódok sem érnek már annyit, mint régen.

A másnaposság, vagyis a sok alkoholfogyasztást követő órákban jelentkező tünetek mindenkinél másképp nézhetnek ki, az emberek általában szédülésre, fény- és hangérzékenységre, hányingerre, fejfájásra és fáradtságra panaszkodnak. A májműködés megzavarása mellett a másnaposság hatással lehet a hormonszintre, az alvási szokásokra és a bélrendszer egészségére.

Tekintettel a szervezetünkben a korral bekövetkező természetes változásokra, teljesen érthető, hogy ezek a másnapossági tünetek – amelyeket a szervezetnek az alkohol feldolgozására tett erőfeszítései okoznak – gyakran még erőteljesebbnek tűnnek, vagy már kevesebb ital után jelentkeznek a tünetek.

Miért lesz rosszabb a másnaposság, a kor előrehaladtával? Minél idősebbek leszel, annál kevésbé hatékonyan metabolizálod az alkoholt. Az életkor nagy szerepet játszik abban, hogy miért érzed magad különösen „rosszul”, miután túl sokat ittál. 

Dr. David Kahana gasztroenterológus elmagyarázta, hogy minden, amit elfogyasztunk, átszűrődik a májon, és ahogy öregszünk, az alkohol lebontásáért felelős fő enzimek kevésbé lesznek aktívak. Emiatt az alkohol tovább marad a szervezetünkben. „Az öregedés hatással lehet a szervezetünk azon képességére is, hogy fenntartsa a megfelelő hidratáltsági szintet” – magyarázta Dr. Kahana gasztroenterológus. Továbbá kifejtette, hogy mivel az alkohol vízhajtó hatású, és ha a vízvisszatartás életkorral összefüggő változásaival párosul, az még nagyobb mértékű kiszáradáshoz és fokozódó másnapossághoz vezethet. Nem mellesleg a rendszeres alkoholfogyasztás sok stresszt okoz a szervezetben, ami a testünk gyorsabb öregedéséhez vezet.

Ha másnapos vagy, a folyadékpótlás kulcsfontosságú. Dr Kahana olyan étel- és italforrásokat javasol, amelyek támogatják a szervezet természetes gyógyulási folyamatá. Vagyis az olyan összetevők, mint a gyömbér, amely gyulladáscsökkentő, és segíthet a hányinger ellen. Valamint fogyassz elektrolitokat (Ilyenek pl. a sók, savak és bázisok vizes oldata vagy olvadéka – A Szerk.) tartalmazó folyadékot, amelyek segítik a hidratálást.

Ne feledd, hogy a húszas éveid elmúltával már teljesen természetes, ha a szervezetednek több időbe telik, mire felépül az esti tivornyázásból. Ha tehát legközelebb úgy érzed, hogy muszáj újratöltened még a rozéból, akkor előtte igyál meg egy pohár vizet. Vagy gyümölcsökkel ízesített szénsavas üdítőt. Ezek a váltakozó kortyok ugyanis nemcsak frissítőek, de hidratált is maradsz.

via

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés