ACNEWS

Ez lett az év szava!

Ugye senki se lepődött meg a „díjazott” kifejezésen.

Hirdetés
Ad image

Ugye senki se lepődött meg a „díjazott” kifejezésen.

A vakcina szó két különböző történetet képvisel.

A vakcinát (vaccine) választotta az év szavának idén a Merriam-Webster szótár. Peter Sokolowski főszerkesztő szerint 2021-ben ez a szó naponta rendkívül sokszor került elő – adta hírül az MTI.

Mint rámutatott, a vakcina szó valójában két különböző történetet képvisel. Az egyik a tudományos történet, amely arról szól, hogy milyen figyelemre méltó gyorsasággal készültek el a koronavírus elleni oltások. Ugyanakkor a szónak a vele kapcsolatos viták miatt komoly politikai vetületei is vannak. „A szó tehát mindkét fontos történetet magában hordozza” – hangsúlyozta a főszerkesztő.

A szótár online felületén tavaly 601 százalékkal nőtt a vakcina szó iránti érdeklődés. Idén pedig – 2019-hez képest – 1048 százalékkal nőtt a vakcina szóra való keresés.

A Merriam-Websterben 2020-ban a pandémia (pandemic) szót nézték meg legtöbbször. Sokolowski szerint „a világjárvány volt a pisztoly elsülése, és most az utóhatások következnek”.

Sokolowski szerint a vakcina szó eredete 1882-re nyúlik vissza, de már korábban is felbukkantak említései a tehénhimlőből származó, oltásokhoz használt folyadékkal kapcsolatban. Az újlatin vaccina szóból kölcsönözték, amely a latin vaccinus nőnemű szóra vezethető vissza, ami azt jelenti, hogy tehéné vagy tehénből. A tehén latinul vacca, ami a Merriam-Webster szerint a szanszkrit vasa szóval rokonítható.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés