ACNEWS

2024. September 12.   |   Mária napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Ezek a világ legjobb útlevelei: a magyar se marad le nagyon

fotó: útlevél / Huszti Z.
fotó: útlevél / Huszti Z.
Végre napvilágot látott a lista, amiből kiderül, hogy 2024-ben mely ország lakói jártak a legjobban. Azaz melyik a legerősebb útlevél.
Hirdetés
Ad image

Szingapúr útlevele lett a legerősebb a világon az idei évben. A lakosok ugyanis rekord mennyiségű országba utazhatnak vízum nélkül: összesen 195 országba. Ezzel olyan nemzeteket előztek meg az Euronews beszámolója szerint, mint Franciaország, Németország, Japán és Spanyolország. Ők helyezkednek el egyébként holtversenyben a dobogó második helyén, a maguk 192 országával. A leggyengébb úti okmányuk az afgánoknak van, ők összesen 26 helyre tudnak elmenni vízummentesen.

A dobogó harmadik helyére hét ország került: Ausztria, Finnország, Írország, Luxemburg, Hollandia, Dél-Korea és Svédország. Az itteni állampolgárok összesen 191 országba tudnak elmenni az útlevelükkel. Őket követik 190-nel a britek, dánok, belgák, új-zélandiak, norvégok és a svájciak. Hazánk pedig Kanadával, Csehországgal és Máltával holtversenyben a 7. helyen végzett a maga 187 országával. Ezzel egyébként megelőztük az Egyesült Államokat, ami csak a 8. helyen végzett, annak ellenére is, hogy 10 évvel ezelőtt még a lista élén helyezkedtek el.

A Henley&Partners, ami ennek a listának az összeállításáért felel az indexet egyébként a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai alapján állítja össze. A szövetség összesen 199 útlevelet tart számon és negyedévente frissítik az adatsorukat.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés