ACNEWS

Ezeregyszáz ismeretlen holtestet köröz a magyar rendőrség

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
A rendőrség körözés alapján próbálja beazonosítani az emberi maradványokat
Hirdetés
Ad image

A rendőrség ismeretlen személyazonosságú holttesteket és holttestrészeket is köröz. Jelenleg több mint 1100 ilyen jellegű országos körözés van kiadva. Ezeknél szerepel a holttest megtalálásának időpontja, helyszíne, neme, részletes személyleírása és ruhájának leírása is. 

A körözést, a hatályos törvény szerint 90 évig kell a nyilvántartásban tartani, ha nem sikerül az azonosítás. Az ismeretlen holttestek nem hamvaszthatók. A koporsós eltemettetése a feltalálás helye szerint illetékes önkormányzat feladata a megtalálás időpontjától számítva legkésőbb harminc napon belül. A maradványok az adott temető temetőkönyvi nyilvántartásában visszakereshető sírba kerülnek.

Ismeretlen holttest megtalálása esetén annak arcáról, testéről, ruházatáról fényképfelvételek készülnek; különös tekintettel az azonosítást elősegítő, lehetővé tevő egyedi jellemzőkre. Ezek lehetnek pl. műtéti beavatkozások nyomai, tetoválások, anyajegyek, illetve egyéb, azonosításra alkalmas jegyek. Ezeken kívül rögzítik a holttest külső jellemzőit, továbbá DNS-mintát, ujj- és tenyérnyomatot, fogstátusz jellemzőket, csonttöréseket, műtétek nyomait. Az adatbázis tartalmazza a holttestek, holttestrészek illetve eltűnt személyek DNS valamint ujj- és tenyérnyomat adatait, és az eltűnés miatt körözött személyek vér szerinti hozzátartozóinak DNS-profilját is. A körözési eljárások körülbelül fele zárul sikeres azonosítással – írta a mandiner.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés