ACNEWS

Ezerszámra gyilkolják ezt a kutyafajtát

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
A mai napig van állatkísérlet. Azt azonban kevesen tudják, hogy ezeket a kutyákat gyakran lefejezéssel, a gerincük eltörésével vagy áramütéssel ölik meg.
Hirdetés
Ad image

Csak az Egyesült Királyságban évente több ezer beagle-t használnak gyógyszer kísérletek tesztalanyaként. A folyamat végén pedig gyakran megölik ezeket az állatokat. A Hounded jótékonysági szervezet, ami az efféle kutatások ellen küzd most arról beszélt, hogy évente 4000 kísérletet végeznek el kutyákon. Ráadásul egy felmérés szerint 2020-ban ezeknek az állatoknak a 98%-át tették ki a fent említett vadászkutyák, akiket borzalmas körülmények között tartottak.

Ezzel pedig az Egyesült Királyságban végzett állatkísérletek mintegy 0,2 százalékát végzik beageleken – számolt be a DailyStar.

Elsősorban a toxikológiai vagy biztonsági vizsgálatokban használják őket. Ezt a fajta kutatást törvény írja elő a potencionális új gyógyszerek és orvostechnikai eszközök biztonságosságának tesztelésére, mielőtt azokat a klinikai vizsgálatok során önkéntes embereken tesztelnék – számolt be a szervezet, hozzátéve, hogy a termékeket két különböző típusú állaton kell tesztelni a szabályok szerint. Ez gyakran egy rágcsálót, például patkányt és egy másik emlőst takar.

A kutyákat elsősorban ismétlődő dózisú toxicitási vizsgálatokra használják. Ezeknek a lényege, hogy azonosítsák azokat a hatásokat, amelyek egy új gyógyszernek a hosszútávú használata során jelentkezhetnek.

Az állatok jólétéről azonban rengeteg vita folyik. Persze fontos, hogy a kutatási állatok a lehető legjobb körülmények között éljenek, és ennek eleget is tesznek. A szervezet szerint ezeknek az állatoknak csupa móka és kacagás az élete: sok játék a társaikkal, mesés eledelek és napjában takarított ketrecek. Azonban a Hounded korántsem ilyen ideális körülményekről számolt be.

Az állatokat szinte minden esetben megölik a tesztek után, attól függően, hogy milyen mértékben károsodtak. Ha a kísérletek minimálisan invazívak, akkor újra és újra felhasználják őket további tesztekhez. Azonban, ha sebészeti beavatkozásról van szó, akkor a kutyákat végül elaltatják. Ennek oka, hogy a sérüléseik és a mentális állapotuk miatt ezt tartják a leghumánusabbnak, ahelyett, hogy elhelyezzék őket valahol – vélekedett a Hounded, kiemelve, hogy a megölésének módja elképesztően széles skálán mozog. Beleértve a kutyák gázkamrába vitelét, a fizikai erőszakot, mint a lefejezés, a gerinc eltörése, az áramütés vagy az, hogy nemes egyszerűséggel lelövik őket. A humánusabb módszerek közé tartozik még a nyugtató vagy az altató beadása.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés