ACNEWS

2024. April 25.   |   Márk napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Ezért ne kenj soha fogkrémet a pattanásokra!

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Bár úgy gondoljuk, a fogkrém szépen leszárítja a pattanásokat, valójában több kárt okozunk ezzel a bőrünknek, mint gondolnánk.
Hirdetés
Ad image

A bőrgyógyászok kifejezetten óva intenek attól, hogy fogkrémet használjunk a pattanások kezelésére. Bár a mentolos gél valóban antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, de csak ronthat a helyzeten. Dr. Anjali Mahto brit bőrgyógyász elmondása szerint olyan anyagokat tartalmaz a fogkrém, amelyek irritálhatják és károsíthatják a bőrt. Egyebek között bőrpírt, viszketést, gyulladást, de akár égést okozhatnak.

A fogkrémek pH-értéke magasabb, mint a speciálisan erre a célra kifejlesztett termékeké, ami azt jelenti, hogy szárazságot, égő érzést okozhat, illetve eltömítheti a pórusokat. Dr. Mahto ehelyett azt ajánlja a pattanás utáni foltokkal küzdő embereknek, hogy próbálkozzanak gyógyszeres helyi kezelésekkel. Kiemelt továbbá néhány olyan hatóanyagokat, amelyre érdemes odafigyelni a termékek vásárlásakor. 

A benzoil-peroxid és a niacinamid kifejezetten hatásosnak bizonyul a pattanások elleni küzdelemben

„Az öt százalékos benzoil-peroxidot használó kezelések egy hét alatt az akne baktériumok akár 95 százalékát is elpusztítják. A benzoil-peroxid pórusoldó hatású, így csökkenti az eltömődött pórusokat, amelyek a genetika és a hormonok hatására alakulnak ki” – fogalmazott a bőrgyógyász.

Dr Maho felhívta továbbá a figyelmet a fényvédőkrémek rendszeres használatára, illetve arra, hogy problémás bőr esetén tartózkodjunk a napi többszöri arctisztítástól.

„A pattanásokat kiváltó biológiai reakciók többsége a bőr alatt játszódik le, nem a felszínen, így a bőr tisztasága kevéssé befolyásolja a pattanásokat” – indokolta a szakember. Hozzátette, a napi kettőnél többszöri arcmosás csak súlyosbíthatja a bőrt és ronthat a helyzeten.

„A pattanások oka elsősorban a serdülőkorban megnövekedett vagy megváltozott hormonok, amelyek hatására az olajmirigy túl sok olajat termel, eltömítve a pórusokat. A bőrön élő baktériumok erre az eltömődött pórusra hatva mélyebb gyulladást okozhatnak” – magyarázta az orvos.

Dr. Maho tanácsolta, hogy aki hosszú távon pattanásokkal küzd, beszéljen a háziorvosával, mivel az állapotot minden bizonnyal a hormonok okozzák.

via

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés