ACNEWS

Ezért szavazott az osztrák-törökök többsége Erdogánra

Fotó: Youtube
Fotó: Youtube
A török elnökválasztás fej-fej mellett zajló küzdelme a második fordulóba lépett. A szavazáson 111 ezer osztrák-török is részt vehetett.
Hirdetés
Ad image

Az osztrák-törökök – ellentétben magával Törökországgal – egyértelmű többséggel Recep Tayyip Erdoganra szavaztak  

Míg Törökországban 49,51% szavazott a hivatalban lévő elnökre, addig Ausztriában más lett a helyzet. Az Ausztriában élő 111.000 török ugyanis elképesztő magas, 71,9 %-os arányban szavazott Recep Tayyip Erdoganra!

Az ausztriai török nagykövet, Ozan Ceyhun így magyarázza: „Külföldön mindig más a szavazási magatartás, és az emberek nyilvánvalóan elégedettek a kormánnyal”.

A nagykövet megérti, hogy egyesek számára érthetetlen, hogy az Ausztriában élők bele akarnak szólni a törökországi politikai életbe. „Emberi okokból” azonban fontos, hogy azok az osztrák-törökök, akik Ausztriában nem szólhatnak bele a belpolitikába, legalább Törökországban „élhessenek demokratikus jogukkal”.

Az FPÖ javaslata, hogy az illegális kettős állampolgárság kiszűrése érdekében személyazonossági ellenőrzéseket végezzenek, még Ceyhun nagykövetnél is tetszést aratott: „Nekem ezzel nincs problémám!”.

Arra a megállapításra, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal egy jelentésében aggódik az ausztriai törökök külföldi titkosszolgálatok általi politikai befolyásolása miatt, a nagykövet igy reagált: „A titkosszolgálatnak más dolga is van, mint a választók befolyásolása” –  írja a krone.at

A török elnökválasztás külföldön halálos vitához is vezetett.

Mint emlékezetes, a múlt héten politikai indittatású lövések dördültek a Mercedes-Benz sindelfingeni üzemében.  

A két áldozat a gyilkos főnöke volt. A targoncavezető férfi legalább 9 lövést adott le rájuk.

A török média arról számolt be, hogy a kettős gyilkosság hátterében Recep Tayyip Erdogan és a török választási harcok álltak. A lövéseket leadó 53 éves kurd férfi Erdogán riválisát Kemal Kılıçdaroğlu-t támogatta. Míg a két 44 éves áldozat Erdogant.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés