ACNEWS

Ezért veszélyes a nocebo hatás

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
A placebo hatást már szinte mindenki ismeri, de mit is jelent pontosan a nocebo hatás?
Hirdetés
Ad image

Ha hiszünk a gyógyulásunkban, akkor sokkal gyorsabban felépülhetünk. Misztikusan hangzik, az elménk azonban fontos szerepet játszik a gyógyulási folyamatban. A placebo hatás akár a gyógyszerek hatékonyságát is növelheti. Magyarán, ha hiszünk benne, akkor működhet.

Az ismert placebo mellett létezik azonban az úgynevezett nocebo hatás is: ha negatív elvárásaink vannak, akkor a szervezetünk negatívan reagál. Vagyis, ha nem várjuk el a gyógyszer hatását, a szervezetünk ellenáll neki. Ez akár mellékhatásokhoz is vezethet.

A latin nocere (ártani) szóból származó és a placebo (tetszeni fogok) kifejezéssel szembeállított nocebo jelentése „ártok”. És ahogy a placebohatás kifejezés a látszatkezelés pozitív hatására utal, a nocebohatás annak negatív következményeit jelenti. Kialakulásának feltétele tehát az a tudat, hogy az ember tudomással bír egy olyan terápia lehetséges káros hatásairól, amelyről azt hiszi, hogy aláveti magát neki.

A saarbrückeni belgyógyász és pszichoszomatikus Dr. med. Winfried Häuser számára a nocebo hatás az „emberi képzelet sötét oldalát” mutatja. A képzelet ereje nem csak placebo-kontrollált vizsgálatokban működik. Erre példa az a vizsgálat, amelyet a metoprolol nevű béta-blokkolóval kezelt férfi magas vérnyomásos betegeken végeztek, akiket három csoportba soroltak.

Az első csoportban a férfiakat tájékoztatták a merevedési zavar (ED) lehetséges mellékhatásáról (ADR). A második csoport tagjait csak arról tájékoztatták, hogy metoprololt fognak kapni, de a szexualitás lehetséges károsodásáról nem esett szó. A harmadik csoportba tartozó betegeknek nem mondták meg a gyógyszer nevét. A vizsgálat minden résztvevőjét tájékoztatták a metoprolollal kapcsolatos egyéb mellékhatásokról. A betegek által saját maguk által kitöltendő ED-kérdőív (IIEF-index) adatai szerint az utóbbi csoport 8 százalékánál, a másodiknál 13 százalékánál és a vizsgálatban részt vevők 32 százalékánál, akiket teljes körűen tájékoztattak a mellékhatásról, merevedési zavarok jelentkeztek.

A nocebo hatást komolyan kell venni, és nem szabad felelőtlenül negatív kijelentéseket tenni. A félelmeink ugyanis komoly negatív hatással bírnak, sőt akár rombolóan hatnak az egészségünkre.

Prof. Dr. Frank Erbguth agykutató a Bildnek adott interjújában elmagyarázta, hogy a placebohatással a szervezet különböző hírvivő anyagokat és ezáltal az öngyógyító erőit mozgósítja. Mivel a pozitív várakozás annyira fontos, az agykutatónak sürgető felhívása van a gyógyszeriparhoz:

„A csomagolástájékoztatók tartalmát helyesen kellene súlyozni. Jelenleg jogi okokból főként számos kockázatot és mellékhatást írnak ott le, de a tényleges pozitív hatásokat nem” – mondta a német lapnak.

„A placebohatás elősegítése és a nocebo hatás elkerülése tehát szinte minden kezelésnél ésszerű és lehetséges, függetlenül a betegségtől”- fogalmazott a professzor.

via

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés