ACNEWS

Ezt az 5 hibát követte el Fico testőrsége

Fico / Fotó: Shuttesrstock
Fico / Fotó: Shuttesrstock
Nem csak a testőrök, hanem az előzetes szűrőrendszer is tehet arról, hogy Robert Ficót több lövés is érte szerdán.
Hirdetés
Ad image

Az AcNews is beszámolt arról, hogy Robert Ficót a kormány nyitrabányai kihelyezett ülése után több lövés érte szerda délután. A szlovák kormányfőt azóta is kórházban ápolják.

Sokan vakarják a fejüket, hogyan történhet meg ilyesmi manapság. Most Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő elemzése alapján pontokba szedtük hol hibáztak a testőrök

  • Az előzetes szűrőrendszer, amely minden kiemelt vezető védelméért felelős szervezetnél működik, nem detektálta a helyzetet, hogy egy fegyverrel rendelkező, politikailag másként gondolkodó személy adott esetben radikalizálódhat, és megtámadhatja a szlovák miniszterelnököt. Vagyis hiányos volt a felderítés.
  • Az a rendszer sem működött, amelynek már akkor észre kellett volna vennie a személyt, amikor a szlovák miniszterelnök még bent volt a kormányülésen. A kinti helyszínt biztosító, a személybiztosítást támogató csoport nem észlelte a veszélyt, és azt, hogy valakinél fegyver van.
  • A harmadik hibarendszer a személybiztosítók oldalán történt, akik nem tudták megvédeni a miniszterelnököt. Az elkövető megszólította Robert Ficót, és nem érzékelték, hogy az a személy potenciális támadó. A személyvédőknek ilyenkor nem az a legfontosabb feladata, hogy közelharcot vívjanak az elkövetővel, hanem adott esetben a saját testükkel védjék a vezetőt. Ez nem t9rtént meg! Az ilyen szintű vezető biztosításában dolgozók a legmagasabb szintű védelmi eszközöket kapják meg, tudják, hogy a golyóálló mellényük megfogja a lövedéket. Bizonyos testrészek, például a kar és a váll így is sérülhet, de egy testőr, amikor elvállalja ezt a munkát, tudomásul veszi, hogy akit véd, az fontosabb nála.
  • Még egy felkészült mentőautó sem volt a helyszínen vagy annak közelében.
  • Így aztán a súlyosan sérült és összegörnyedt miniszterelnököt berángatták az autóba, miközben ha a gerincét éri a találat, ezzel még rosszabb helyzetbe hozhatják a sérültet. Ilyen esetben a járművel kell a sérülthöz menni, nem a sérültet az autóhoz cipelni. Amikor berakták az autóba, látszott a kétségbeesés és a tanácstalanság a testőrökön, magáért beszél a felvétel, pontosan tudták, hogy óriásit hibáztak.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés