ACNEWS

2024. June 30.   |   Pál napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Ezt tedd, ha szembe kerülsz egy vaddisznóval

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Megkezdődött a vaddisznók fialási időszaka. A kismalacok azonban bármilyen aranyosak is, az anyjuk halálos sebet is ejthet rajtad.
Hirdetés
Ad image

A vaddisznók alapvetően kerülik az embereket, illetve a többi állatot is, azonban, ha kicsinyeik közelébe megyünk, nem ismernek kegyelmet. Ráadásul ezek az állatok az egyik legkönnyebben urbanizálódó vadfajba tartoznak, így egyre sűrűbben bukkannak fel lakott területek környékén is. Komoly alapot adva ezzel a városi vadgazdálkodás létjogosultságának.

Nem mozdul az anya a kismalacok mellől

A fialást követően a koca malacait vezetve jár táplálkozni, pihenni, gyakorlatilag mindent együtt csinálnak. Ezekben az időszakokban találkozhatnak a természetjárók a leggyakrabban velük. Normális esetben ösztönösen kialakult félelmük okán nem érintkeznek az emberrel vagy éppen a háziállatokkal. Ez alól azonban kivétel az utódnevelés, a veszélyhelyzetek érzékelése vagy éppen a sebzett állattal való találkozás. Azoknak, akik gyakran járják az erdőt, réteket éppen ezért érdemes megismerkedni azokkal a jelekkel, amik a jelenlétükre utalnak, hiszen ez segíthet abban, hogy elkerüljék a nem kívánt találkozást. Éppen ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal mit kell tenni egy esetleges találkozáskor.

Inkább ne szelfizzünk egy támadó vadmalaccal

Az Agrárszektor arra figyelmeztet mindenkit, hogy amennyiben a túraút során csíkos malaccal találkozunk számítsunk arra, hogy valahol ott lesz a koca is. Ilyenkor semmiképpen se csapjunk nagy zajt, hiszen ezzel is csak idegesítjük az álltot. A malacokat TILOS megfogni, mert a hangadására az anyja azonnal a segítségére fog sietni. A legjobb, amit tehetünk, hogy minden kontaktust elkerülve az ellenkező irányba távozunk. Szégyen a futás, de hasznos. Ebben az esetben pedig pláne. Ne kezdjünk el bottal hadonászni, köveket dobálni, ezzel ugyanis pont az ellenkezőjét érhetük el annak, amit szeretnénk. Azt pedig végkép felejtsük el, hogy elkezdjük kamerával dokumentálni az esetet. Ez is egy olyan vállalás, ami nem szolgálja a békés konfliktuskerülést. Bármilyen jól is mutatna TikTok-on.

Ha nem lenne elég ok számunkra arra, hogy ne simogassunk kismalacot a koca esetleges támadása, akkor gondoljunk arra, hogy nem mellékesen még törvénybe is ütközik.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés