ACNEWS

2024. July 06.   |   Csaba napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Fából vaskarika: törvény tiltaná, hogy a politikusok hazudjanak

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
A munkáspárti walesi kormány szerint "globálisan úttörő" jogszabály születik a következő, 2026-os választások előtt.
Hirdetés
Ad image

A munkáspárti vezetésű walesi kormány vállalta, hogy „világszerte úttörő” törvényt vezet be, amely gyakorlatilag illegálissá tenné a hazugságot a politikában. A Senedd tagjai ezt történelmi pillanatnak nevezték, amely a demokráciára nézve a politikai hazugság által jelentett „egzisztenciális fenyegetés” ellen lépne fel.

A walesi parlamentben kedd este lezajlott szenvedélyes és drámai vita után a kormány főtanácsadója, Mick Antoniw azt mondta, hogy a jogszabályt még a két év múlva esedékes walesi választások előtt bevezetik. Egyelőre még nem tudják, hogy ez a gyakorlatban miként fog megvalósulni.

Adam Price, a Plaid Cymru politikusa, aki a politikusok hazugságának betiltására irányuló felhívások élére állt, azt mondta: „Amit most bejelentettek, az valóban történelmi jelentőségű, globálisan úttörő. Kormányunk elkötelezte magát amellett, hogy a mi demokráciánk lesz az első a világon, amely általánosan tiltja a politikusok megtévesztését – írja a Guardian.

Price szerint az igazság a demokrácia középpontjában áll, de a politikusokba vetett bizalom összeomlott. Azt mondta: „Ez egzisztenciális veszélyt jelent. Egy demokrácia akkor kezd összeomlani, ha a választók nem bízhatnak abban, amit a megválasztottak mondanak.

„Újítanunk kell, ki kell próbálnunk különböző dolgokat. A politikusok egy kisebbsége, a populista demagógok szándékosan elferdítik az igazságot a saját politikai haszonszerzésük érdekében, de mindenki számára megmérgezik a kutat. Soha nem elfogadható, hogy a politikusok szándékosan megtévesztenek”.

Míg több más országban is vannak olyan törvények, amelyek bizonyos körülmények között tiltják a hazugságot, a walesi változat ennél tovább megy.

Sam Fowles ügyvéd, aki Adam Price tanácsadója volt, azt mondta: „Az igazmondás alapvető fontosságú a demokrácia szempontjából. Választóként jogunkban kell állnia, hogy megbízzunk választott képviselőink nyilatkozataiban. Ez az intézkedés biztosítja, hogy a politikusokra ugyanazok a normák vonatkozzanak, mint az ügyvédekre és az orvosokra, akiknek már most is érvényesíthető igazmondási kötelezettségeik vannak. Ez számomra régóta esedékesnek tűnik.”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés