ACNEWS

Felháborító: nem kapnak életbiztosítást a tűzoltók

Fotó: wikipedia -Globetrotter19
Fotó: wikipedia -Globetrotter19
Április közepe óta a tűzoltók saját kockázatukra dolgoznak a közért.
Hirdetés
Ad image

Mivel lejárt a tűzoltók élet- és balesetbiztosítása, és a Belügyminisztérium nem köt újat – nem kaphatnak pénzbeli kártérítést, mert megszűnt a csoportos baleset- és életbiztosításuk. A munka közben bekövetkezett sérülés vagy halál miatt az érintettek nem jogosultak biztosítási sérelemdíjra.

Mindez felháborodást váltott ki a katasztrófavédelem berkeiben. A balesetet szenvedő tűzoltók biztosítási esemény esetén nem kapnak semmit, legfeljebb perelhetik a munkaadót.

A katasztrófavédelem egyes megyei vezetői levélben tájékoztatták a helyzetről az állományt: „Tájékoztatom, hogy a Belügyminisztérium és a Generali Zrt. között 2021. évben létrejött csoportos élet- és balesetbiztosítási szerződés 2023. április 11-én a szerződésben kikötött határozott időtartam lejártával megszűnt.”

A Belügyminisztériumnak törvényi kötelessége lenne biztosítani a megbízásából dolgozó tűzoltókat, a tárca azonban április eleje óta nem teljesíti a törvényi kötelezettségét. Katasztrófavédelmi információk szerint a hír május eleje óta keringett a szervezetben, de csak az elmúlt hetekben kiküldött tájékoztatóval lett hivatalos. Most mindenki azt találgatja, vajon a valóságban mi történik, ha egy tűzoltó balesetet szenved vagy meghal szolgálat teljesítése közben.

A Magyar Tűzoltók Szövetsége tárgyalásokat kezdeményezett az ügyben.

Időközben kiderült: azért nem sikerült új szerződést kötni, mert a februárban erre kiírt közbeszerzésre beérkező minden ajánlat magasabb volt, mint a Belügyminisztérium erre a célra szánt költségvetése. A szaklap szerint a minisztérium két évre 244 millió forintot szánt erre, miközben az Aegon évente 464 milliós, a CIG Pannónia évente 455 milliós, az Allianz pedig évente 1,558 milliárdos ajánlatot tett. Ez azért számít rengetegnek, mert a legutóbbi, 2021-es biztosítás mindössze 95 millió forintba került.

Ám az alaphelyzet nem változott: amíg nincs biztosítás, magukra maradnak a tűzoltók.

(Forrás: telex/24/lánglovagok)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés