ACNEWS

Fordulat: újra lángokban Ukrajna, hova lett a légvédelem

Fotó: MTI/Ap
Fotó: MTI/Ap
Váratlan fordulat történt a háborúban: bombákkal, rakétákkal pusztítja az ukrán városokat az orosz hadsereg.
Hirdetés
Ad image

Mi történt Ukrajna felett? Hol vannak a Patriot rakéták? Hol van az ukrán légvédelem? Számtalan kérdés vetődik fel a laikusokban az ukrán háború legújabb fejleményei kapcsán, amire nincs válasz. Most, hogy beköszöntött a tél, úgy fokozódott az orosz légifölény, mintha nem is lenne ukrán légvédelem. Talán elfogyott a pénz, a fegyver, a muníció? A privatbankar.hu úgy tudja, az európai NATO-tagállamok berendeltek ezer darab Patriot rakétát, amelynek egy részét már Európában fogják gyártani. Ezek ugyan még jó darabig nem kerülhetnek Ukrajnába, azonban az általuk felszabadított, a jövőre tartalékolt készletek már korábban is megérkezhetnek. Meglátjuk, a tél hátralévő részében ki felé billen a mérleg nyelve az ukrán égbolton zajló párbajban.

Ukrajna légvédelmi lőszerhiánnyal küzd

A lap arról ír, hogy volt idő, amikor Kijev ellen például már nem is indítottak támadásokat az oroszok, mert eszközeiket száz százalékhoz közeli sikerességgel lőtték le az ukránok. De más nagyvárosok, elsősorban a rendszeresen támadott Odessza ellen is ritkultak a sikeres támadások – fejtegette a privatbankar.hu. Ősszel alig jutott el egy-egy orosz rakéta a céljához, most pedig újra lángokban állnak az ukrán városok. Mint azt az AcNews is megírta, úgy tűnik, összeomlott az ukrán légvédelmi rendszer. Csütörtök éjjel folytatódtak az éjszakai légicsapások Ukrajna ellen. A fronton keleten és délen folytatódtak a harcok, bár egy közeledő hidegfront miatt kisebb intenzitással. Az ukrán vezérkar szerda esti jelentésében 47 orosz támadási kísérletről beszélt. Közben Szerhij Najev ukrán tábornok arra figyelmeztetett, hogy a hadsereg akut légvédelmi lőszerhiánnyal küzd. Az ukrán mobil légvédelmi rendszerek lőszere csak „a következő súlyos támadások elviselésére” elegendők.

Nyugati alkatrészekből gyártják az orosz fegyvert

Ha hátrébb tekintünk, 2023 karácsonyán lángba borult Kijev és Harkiv. A privatbankar ennek kapcsán úgy véli, talán a nyugati (és ukrán) hírszerzők, elemzők alulbecsülték az orosz hadiipar teljesítőképességét a precíziós eszközök előállítása terén. Nyugati elektronikai alkatrészek, elsősorban mikrochipek nélkül nem lehetne legyártani az orosz precíziós fegyvereket, és ezekre szigorú szankciós szabályozások is vonatkoznak. Ennek ellenére ott vannak a frissen legyártott orosz eszközökben is. Ukrán számítások szerint például egy Kinzsal légi indítású hiperszonikus ballisztikus rakétában 78 amerikai alkatrész található. A másik probléma, hogy Ukrajna még mindig nem rendelkezik elég légvédelmi rendszerrel és elég rakétával. A szovjet eredetű eszközökhöz nem nagyon tudnak beszerezni újabb rakétákat az ukránok, és ugyan néhány indítórendszert sikerült átbuherálniuk úgy, hogy azok nyugati rakétákat is képesek legyenek kezelni, azokból sem érkezik elegendő mennyiség.

Ez azt jelenti, hogy az ukrán integrált légvédelmi rendszer ugyan radarokkal képes lefedni az ország egész területét, légvédelmi ütegekkel azonban nem. Mindig lesznek olyan városok, országrészek, amelyek felett lyukas lesz a légvédelmi ernyő. De ahol éppen nincsen lyuk, ott sem biztos, hogy minden bejövő célpontra kilőhetnek egy rakétát, hiszen azokkal is spórolni kell.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés