ACNEWS

Friss kutatás: a pofonok harmada életveszélyes

Pofon / Fotó: Shutterstock
Pofon / Fotó: Shutterstock
Virtuskodás, bátorságpróba volt egykor, mára küzdősporttá vált, a neurológusok azonban tudományos kutatási eredményekre hivatkozva óva intenek tőle.
Hirdetés
Ad image

Az utóbbi években kocsmai időtöltésből professzionális harci sporttá vált az úgynevezett pofonharc, a kutatók azonban arra figyelmeztetnek, a résztvevők egészségüket és akár életüket is kockáztatják. Mint azt a sciencealert oldalán megjelent tanulmány részletezi, a pofonharcban résztvevők 78 százalékánál kisebb-nagyobb súlyosságú agysérülés következhet be a küzdelmek következtében. A neurológusokból álló orvoscsoport az Egyesült Államokban 2023-óta, immár harmadik alkalommal megrendezett és a televíziós csatornák által is közvetített professzionális pofonharc-bajnokságok kapcsán kongatta meg a vészharangot. A kutatók által közzétett szakvélemény arra a konklúzióra jutott, hogy az „agyrázkódás kockázata zavaróan magas”, továbbá óvintézkedéseket kell tenni, hogy megakadályozzák a küzdők idegrendszerének súlyos károsodását, és megelőzzék az életveszélyes traumás sérülések kialakulását.

A pofonharcnak nevezett új őrület szabályai borzasztóan egyszerűek, a két küzdő egymással szemben áll és felváltva ütik meg a másik arcát és fejét, nyitott tenyérrel. Az ellenfélnek tilos elhajolnia, vagy bármilyen más módon védekeznie, a résztvevők fejvédőt sem hordanak – holott utóbbi védőeszköz már régóta kötelező a küzdősportok többségénél. A neurológusok jelentése riasztó, túlságosan gyakoriak ugyanis az agyrázkódásra utaló tünetek, mint az üressé vált tekintet, a lassú feltápászkodás, a koordinációs zavarok, a hányás, az amnézia, illetve az eszméletvesztés. Az elemzés során 333 pofont vizsgáltak meg és arra a következtetésre jutottak, hogy közülük 97 pofon idézett elő komoly traumát, harminc százalékuk azonnali agyrázkódást. Az intenzív és komoly sérülések hosszú távon pedig szinte biztosan agyi károsodásokhoz vezethetnek – jelentették ki a kutatók, aki az aggasztóan népszerűvé váló új sportág alapos megreformálását indítványozták.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés