ACNEWS

2024. September 20.   |   Friderika napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Gabonacsata: Ursula kimutogat, Putyin bemutat

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Ismét Erdogáné lehet a főszerep, bár Putyin kissé megsértődött rá.
Hirdetés
Ad image

Oroszország felelőssége a fekete-tengeri gabonaegyezmény meghosszabbítása, ha ez nem történik meg, globális élelmiszerválsággal kell számolnunk – mutogatott a Kremlre ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral tartott brüsszeli sajtótájékoztatóján.

A kétnapos EU-ENSZ magas szintű párbeszéd első napját zárva az elnök emlékeztetett: szolidaritási folyosók lehetővé tették több ezer tonna gabona és mezőgazdasági termék elszállítását Ukrajnából az Európai Unión keresztül a világ többi részébe. „Most is nagyon szorosan, kéz a kézben dolgozunk azon, hogy gabonát és egyéb élelmiszereket juttassunk el azokhoz, akiknek nagy szükségük van rá. Most Vlagyimir Putyin orosz elnökön a sor, a világ most rá figyel ebben a kérdésben” – emelte ki.

Csakhogy a Kreml hetek óta azzal fenyegetőzik, hogy eláll a szerződéstől, mert az nem teljesíti a korábbi megállapodás folytatásának feltételeit. Vagyis azon szankcióknak a megszüntetését, amelyek megakadályozzák, hogy Oroszország gabonát és műtrágyát exportáljon. Oroszország azzal is vádolja Ukrajnát, hogy szabotált egy ammóniavezetéket, amely az odesszai kikötőbe történő gabonaszállítás szempontjából fontos. És nem teljesült az orosz mezőgazdasági bank Swift rendszerbe való visszatérítése sem. A gabona pedig nem a szegény országokhoz jut el, hanem Európát telíti.

A megállapodás meghosszabbításában ismét Erdogané lehetne a kulcsszerep, aki korábban viszonylag jó kapcsolatot ápolt Putyinnal. Csakhogy Zelenkszij ukrán elnök múlt hétvégi isztambuli látogatása óta feszült hangulat uralkodik közöttük, mert a török ​​elnök elengedett öt orosz fogságba esett Azovi harcost, és támogatja Ukrajna NATO-tagságát. Nem sokkal a látogatás után az oroszok drónokkal támadták meg az odesszai gabonaterminált. 

(MTI/AcNews)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés