ACNEWS

Gátszakadás: nukleáris veszély a zaporizzsjai atomerőműben

Zaporizzsjai atomerőmű / Fotó: Ralf1969 - wikimedia
Zaporizzsjai atomerőmű / Fotó: Ralf1969 - wikimedia
A zaporizzsjai atomerőmű közvetlenül a felrobbantott kahovkai víztározónál található. Mi lesz most az atomerőművel?
Hirdetés
Ad image

„A robbantás következtében a kahovkai víztározó vízszintje rohamosan csökken, ami további, nukleáris veszélyt jelent az ideiglenesen megszállt Zaporizzsjai atomerőműre” – írta kedd reggel az ukrán állami Energoatom a Telegramon közzétett üzenetében. A víztározóból származó vízre azért van szükség, hogy az atomerőmű turbinakondenzátorai és biztonsági rendszerei áramot kapjanak az erőműtől – magyarázták ukrán nukleáris szakértők.

„Reggel 8 órakor a vízszint 16,6 méter, ami elegendő az erőmű szükségleteihez” – írták.

Az ukrán fél azt is közölte, hogy a nukleáris katasztrófa veszélye gyorsan növekszik, miután megsérült a gát.

A gátszakadás és a nagy árhullám végzetes következményekkel járhat. A dél-ukrajnai vízellátás megszakadása az atomerőmű hűtőrendszerét is érintené – szélsőséges esetben tehát nukleáris baleset fenyegetne. A kahovkai vízerőmű látja el vízzel az erőművet.

A múlt héten a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség arról számolt be, hogy az erőmű már három hónapja külső vészhelyzeti áramellátás nélkül üzemel. Ez rendkívül sebezhetővé teszi az atomerőművet abban az esetben, ha az egyetlen működő fő áramvezeték ismét meghibásodik – áll a NAÜ közleményében.

Az oroszok által Zaporizzsjában kinevezett közigazgatási képviselő értékelése szerint nincs közvetlen veszélyben az atomerőmű. Erről a Taszsz orosz állami hírügynökség számolt be.

Rafael Grossi, a NAÜ vezetője jelezte, hogy a hűtővíz tartós hiánya az atomerőműben megzavarhatja a vészhelyzeti dízelgenerátorok működését.

„A hűtővíz hiánya az alapvető hűtővízrendszerekben hosszabb ideig az üzemanyag megolvadásához és a vészhelyzeti dízelgenerátorok működésképtelenségéhez vezet. Jelenlegi értékelésünk szerint azonban az erőmű biztonságát egyelőre nem fenyegeti közvetlen veszély” – mondta Grossi közleményében.

(via)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés