ACNEWS

Gázai mészárlás: palesztin segélykérőkbe lőttek a katonák

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
A palesztinokra leadott halálos lövések után az izraeli hadsereg most azzal védekezik, hogy a katonák "fenyegetve érezték magukat".
Hirdetés
Ad image

Több ezer ember gyűlt össze egy 30 segélyszállító teherautóból álló konvoj körül. Több tucat halott és sérült lett, néhányukat elgázolták a teherautók. Az izraeli hadsereg képviselője elismerte, hogy lövéseket adtak le. A Hamász egészségügyi minisztériuma ezzel szemben mészárlásról beszélt, amelyben 104 ember halt meg és több mint 750-en megsebesültek – írja a krone.at.

„Ez nem olyan, mintha az égbe lőttek volna, hogy visszatartsák az embereket, amikor zűrzavar és káosz volt. Szándékos célzás és gyilkosság történt” – jelentette ki Riad Mansur palesztin ENSZ-nagykövet.

A több tucat ember haláláról szóló jelentések nyomán több állam és intézmény is aggodalommal reagált.

Az egyiptomi kormány azzal vádolta Izraelt, hogy tüzet nyitott a várakozó tömegre. Szaúd-Arábia és Jordánia is bírálta Izraelt az incidens miatt.

„Szilárdan hiszem, hogy humanitárius tűzszünetre és a túszok feltétel nélküli és azonnali szabadon bocsátására van szükség, és hogy olyan Biztonsági Tanácsra, amely képes elérni ezeket a célokat” – mondta Antonio Guterres ENSZ-főtitkár.

Emmanuel Macron francia elnök is azonnali tűzszünetre szólított fel. „Mindenesetre Izrael felelőssége, hogy betartsa a nemzetközi jog szabályait és megvédje a humanitárius segélyek szétosztását a polgári lakosságnak” – fogalmazott.

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője „vérfürdőről” beszélt. Az élelmiszersegélytől való megfosztás „a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértése”.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés