ACNEWS

Gulyás: A magyar konzervativizmust a nemzet, a család és a munka jelenti

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a magyar konzervativizmust a nemzet, a család és a munka kultúrájának fogalmai alkotják.

Hirdetés
Ad image

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a magyar konzervativizmust a nemzet, a család és a munka kultúrájának fogalmai alkotják.

Gulyás Gergely hétfőn Andreas Rödder német történész Konzervatív 21.0 – A polgári Németország programja című könyvének debreceni bemutatóján arról beszélt, hogy a konzervativizmus elmélete és a mindennapi gyakorlata Magyarországon a magyar kormányzati munkában találkozik.

A német nyelvű pódiumbeszélgetésen a miniszter a magyar kormányzat eddig elért eredményeiről szólva elmondta: Magyarországnak az elmúlt tíz évben a kedvezményes honosítás segítségével egymillió új állampolgára lett, így a nemzet fogalma Magyarországon meghaladja az országhatárokat, kiterjed a kulturális és etnikai nemzetértelmezésre.

Mint mondta, a magyar konzervatív politikához az alacsony mértékű munkanélküliség és az erős versenyképesség is hozzátartozik, az ezen a területen elért kormányzati eredmények közül az erős állami családtámogatási rendszert és az elmúlt tizenegy évben az országban létrehozott csaknem egymillió új munkahelyet emelte ki.

A német kormánypárt, a CDU tagjaként is tevékenykedő, a mainzi Johannes Gutenberg Egyetemen oktató Andreas Rödder a konzervativizmus fogalmáról szólva közölte: a konzervatívok a mindennapi észérvekből indulnak ki, az ideológiáktól és a szélsőségektől való tartózkodást vallják, a társadalmat pedig fontosabbnak tartják az államnál. Tapasztalatai szerint Németországban és Európában egyre inkább polarizálódik a közvélemény és aggodalomra adhat okot a jelenleg tapasztalható politikai kultúra.

Egyre inkább teret hódít a politikai beszédben egy baloldali, tekintélyelvű identitáspolitikai áramlat és egy ellenkezéssel feltöltött, jobboldali nacionalista irányvonal, az ezek között elhelyezkedő polgári közép pedig egyre gyengébb lesz Nyugat-Európában. Éppen ezért egy modern, a jövő kihívásainak megfelelő konzervatív-polgári politikára van szükség – vélekedett Andreas Rödder.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) gondozásában magyarul most megjelent könyvben a szerző arról ír, hogy Németország gazdaságát tekintve ugyan jól áll, de a rohamos ütemű változásokkal nem tart lépést a német gazdaság, mert a néppártok nehezen képesek megtalálni a válaszokat a digitalizációra és a globalizációra – mondta a kötetet ismertetve Bauer Bence, az MCC-nél működő Magyar-Német Intézet az Európai együttműködésért igazgatója, hozzátéve, a szerző egy változásoknak megfelelni képes, modern konzervatív politika képét vázolja fel az olvasó elé. (MTI)

 

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés